IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия би губила 700 млн. евро от спирането на транзита на руски газ

Братислава работи приоритетно за запазването на сегашната схема за пренос на руски газ през Украйна, твърдят руски медии

10:27 | 29.05.16 г. 3
Словакия би губила 700 млн. евро от спирането на транзита на руски газ

Словакия би губила по 700 млн. евро годишно, ако бъде прекратен транзита на руски газ през газопреносната й мрежа. Това ще се случи, ако Русия спре преноса на газ през Украйна и използва разширение на "Северен поток" за доставка на газ в Европа, съобщава руското издание "Правда".

Ако транзитът през Украйна бъде прекратен, мощностите на газопреносната мрежа на Словакия ще бъдат минимално натоварени, а скъпоструващите операции по обслужване и експлоатация на мрежата ще повишат цената на газа за потребителите.

Според изданието това е и причината Словакия да е против реализацията на "Северен поток" 2. Този проект ще бъде в интерес на Русия и Германия, но в ущърб на Украйна и други страни от ЕС, посочва още "Правда".

В момента сред приоритетните задачи на Братислава е да запази сегашната схема за транзит на руски газ в Европа - през Украйна.

Реализацията на разширението на "Северен поток" се критикува остро от редица държави в ЕС, но и от Европейската комисия. Комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете вече предупреди, че проектът ще наруши енергийната сигурност на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
Някой ще си направи ли труда да сметне, колко би спечелила България от падането на таксите за транзита през Украйна и Румъния и директното влизане на тръбата при Варна. Също колко бихме спечелили от транзита ... БолИ ме фара за Словакия и нейните загуби... Тези даже на море не идват тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"...Братислава работи приоритетно..."А София "подкрепя" , "призовава за решителни мерки ", "диверсифицира"...сиреч лъска бастуна до второ нареждане !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
aldy
преди 7 години
За по-нормалните страни 700 милиона са много пари. За Бантустан това е еднократна гепена сума от разни-безобразни местни бухалкаджии и бизнесмани.Затова сме на опашката на Европа и продължаваме да се свличаме надолу, влизайки в убийствената дългова спирала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още