IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия планира бюджет за 2017 г. с най-малкия дефицит в историята си

Първият бюджетен излишък в историята на страната се очаква през 2019 г. в размер на 0,2% от БВП

15:55 | 05.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Словакия одобри бюджета на страната за 2017 г. с най-ниския дефицит в историята на страната, тъй като икономическият растеж се възстановява, а пък нови данъци повишават приходите, съобщи Bloomberg.

Очаква се бюджетният дефицит да се свие от около 2% от БВП тази година до около 1,3% през 2017 г., пише в плановете на властите, публикувани на сайта на кабинета в сряда. В абсолютни стойности дефицитът се очаква да възлезе на 2 млрд. евро от 1,3 млрд. евро тази година.

Разширяващата се икономика позволява на администрацията на премиера Роберт Фицо да изпълни обещанията си за повече социални разходи и същевременно фискална дисциплина. От месец март Фицо е на власт за трети мандат. Словашката икономика следва развитията в съседните Унгария и Чехия, където по-високите приходи помогнаха за свиването на бюджетния дефицит под целевите нива. 

Министерството на финансите изчислява през септември, че данъчните приходи ще надвишат предишните прогнози с около 0,7% от БВП на година през следващите две години. Нарастващата заетост повишава събираемостта на данъци от потреблението, а властите разчитат още на по-високите данъци в регулираните индустрии и по-високия акциз на тютюна.

От ведомството прогнозират бюджетният дефицит да се свие още до 0,4 на сто от БВП през 2018 г. През 2019 г. е планиран излишък от 0,2 на сто, който би бил първият в историята. Тогава положителен стимул за икономическия ръст се очаква от новата фабрика на Jaguar Land Rover.

Следващия месец парламентът ще обсъжда проектобюджета, който се основава на прогнози за забавяне на икономическия растеж от 3,6% тази година до 3,5% следващата, средна инфлация от 0,9% и безработица от 8,5%.

Финансовият министър Петър Казимир посочи, че тези прогнози са „много консервативни“, тъй като икономическият ръст и създаването на работни места може да надвиши очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още