IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случаите на личен фалит в Англия рязко намаляват

Броят на хората, изпаднали в неплатежоспособност, достигна най-ниските си нива от 2005 г. насам

15:39 | 29.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на хората, изпаднали в неплатежоспособност в Англия и Уелс, е спаднал до най-ниските си стойности от десетилетие насам, съобщава BBC.

Според британската Служба по несъстоятелност 20 826 души са обявили неплатежоспособност през първото тримесечие на 2015 г. Това са най-ниските нива от есента на 2005 г. насам, като спадът от 18,6% от миналата година е един от най-резките в историята.

Броят на индивидуалните доброволни споразумения - най-използваната форма за уреждане на несъстоятелност - са спаднали с 23,5%. Данните за Шотландия, изнесени по-рано през месеца, показаха подобна тенденция.

Благотворителната организация StepChange, която предоставя безплатни консултации по въпроси свързани с дългове, приветства новината за по-малко обявления в лична несъстоятелност, но предупреди, че заплахи все още има.

След като броят на личните заеми отново нараства рязко, следващото правителство и кредиторите трябва да гарантират, че грешките от кредитния бум преди кризата няма да се повторят“, заяви Питър Татън, политически ръководител в StepChange.Обезпокоени сме, че по-големият брой потребителски кредити ще бъде последван от все повече хора, изпадащи в проблемни заеми“.

Експертите казват, че една причина за по-малкия брой обявления в несъстоятелност в момента са по-малкото изтеглени заеми през 2008 г. в резултат на финансовата криза. В следствие на това седем години по-късно по-малко хора изпитват финансови трудности.

Освен това виждаме и по-ниски нива на лични дългове и по-малко хора, които взимат заеми над финансовите си възможности заради по-строгите проверки на финансовото състояние от страна на кредиторите“, казва Марк Сандс, партньор в консултантската къща Baker Tilly.

Броят на неплатежоспособните компании също спада. През първите три месеца на 2015 г. 4052 компании са обявили несъстоятелност, което е спад от 11,3% в сравнение със същото тримесечие през миналата година и най-ниските стойности от есента на 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още