IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случаите на незаконно преминаване на границите на ЕС намаляват през 2020 г.

Сирийците най-често се опитват да влязат нелегално на територията на блока, според данни на Фронтекс

20:20 | 08.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Броят на незаконните преминавания през външните граници на Европейския съюз (ЕС) е намалял с 13 процента през изминалата 2020 г. в сравнение с предходната 2019 г., предават световните агенции, като се позовават на европейската агенция за охрана на външните граници Фронтекс.

Това до голяма степен се дължи на рестрикциите, въведени заради коронавируса, съобщава БТА.

През изминалата година са регистрирани около 124 000 незаконни преминавания на външните граници на ЕС.

Пристиганията през Източното Средиземноморие са намалели с над три четвърти и са били около 20 000 през миналата година. Броят на незаконните преминавания на външните граници на ЕС през Западното Средиземноморие е намалял с около 29 процента до около 17 000, сочи статистиката на агенцията.

За сметка на това Канарските острови регистрират рекорден брой на незаконно пристигналите там през 2020 г. - 22 600 души. Това е осем пъти повече в сравнение с 2019 г., като този трафик е най-интензивен през четирите последни месеца на миналата година.

По отношение на Централното Средиземноморие, включващо Италия, незаконните преминавания там са се увеличили над два пъти през 2020 г. до над 35 500. През Западните Балкани те са се увеличили с близо 80 процента до 27 000.

Сирийците отново са най-честно опитващите се да влязат незаконно в ЕС, следвани от тунизийците, алжирците и мароканците.

По-малко от 10 процента от общия брой на регистрираните незаконно влизащи през външните граници на ЕС са жени, което е по-малко в сравнение с 2019 г., когато те бяха 25 процента от общия брой. Намалял е и процентът на децата, опитващи се на влязат незаконно през външните граници на съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още