IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на British Airways отчете ръст на печалбата от почти 9%

Британската компания обяви и обратно изкупуване на акции за 500 млн. евро

15:54 | 24.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Собственикът на British Airways – IAG, заяви, че ще осъществи обратно изкупуване за 500 млн. евро, след като отчете по-висока годишна печалба в петък, подкрепена от намаляването на разходите и по-ниските цени на горивата, съобщава Ройтерс.

Най-голямата европейска авиокомпания заяви, че годишната оперативна печалба е нараснала с 8,6% до 2,5 млрд. евро в съответствие с очакванията. Акциите на компанията поскъпнаха с 2% след новината. IAG заяви още, че очаква също толкова висока печалба тази година.

Трансатлантическият бизнес на British Airways, базиран на летище Хийтроу в Лондон, се е справил по-добре в сравнение със силно конкурентния нискобюджетен пазар в Европа. Хийтроу в петък обяви рекордни данни за пътниците през 2016 г.

Главният изпълнителен директор Уили Уолш остана оптимистично настроен след новината, че Norwegian Air ще предлага трансатлантически полети по 10 нови маршрути с цени на билетите, започващи от 65 долара.

„Винаги съм казвал, че ще се конкурираме с Norwegian. Разликата между Norwegian и нас е, че ние сме печеливши“, каза той. „Цените, които те пускат, очевидно са създадени, за да бъдат отразени по водещите заглавия на медиите. Те не са устойчиви“.

Уолш казва, че за цялата IAG очаква ръст на капацитета от 2,5% през 2017 г., като прогнозите са ирландската авиолиния Aer Lingus да расте по-бързо от British Airways.

За 2016 г. оперативната печалба преди еднократните ефекти се е повишила, въпреки че приходите са намалели с 1,3% до 22,57 млрд. евро.

Компанията е спечелила от по-ниските цени на горивата и икономиите.

IAG обаче бе засегната от отрицателни валутни влияния за 460 млн. евро след срива на британския паунд в резултат на британския вот за излизане на Европейския съюз от 23 юни.

“IAG отчита стабилна печалба в съответствие с очакванията за четвърто тримесечие и годината въпреки трудната среда за доходността и валутните насрещни ветрове“, казват анализатори от Cantor Fitzgerald в коментар.

Анализаторите очакват IAG, която е собственик и на испанската Iberia, да постигне печалба от 2,5 млрд. евро през 2017 г., показват данни на Thomson Reuters.

IAG заяви, че планира програма за обратно изкупуване за 500 млн. долара тази година и обяви финален дивидент от 12,5 евро на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още