IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалдемократите печелят засега изборите във Финландия

Въпреки това обаче страната е изправена пред трудни коалиционни преговори

08:46 | 15.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на социалдемократите Анти Рине. Снимка: Ройтерс</p>

Лидерът на социалдемократите Анти Рине. Снимка: Ройтерс

В либералните демокрации на Европа не се наблюдава тенденция към консерватори или левичари. Има само една тенденция в изборите - към опозицията и срещу правителството.

Във Финландия от това се възползваха социалдемократите, които станаха най-силната партия с около 20%. Малко след тях са десните популисти на „Финландците“. Наказана бе центристката партия на бившия министър-председател Юха Сипиле, 57-годишен. Той успешно залагаше на по-малко държава и по-голяма лична отговорност, което обаче се възприе много по-положително от икономиката, отколкото от избирателите.

Социалдемократите и крайнодясната националистическа партия Финландците са с почти равни резултати - 17,7 и 17,5 на сто след вчерашните парламентарни избори във Финландия, съобщи министерството на правосъдието.

Партията Финландски център на досегашния премиер Юха Сипиле е на четвърто място с 13,8 на сто от гласовете, а нейният коалиционен партньор - Националната коалиционна партия е трета с 13,8 процента.

Лидерът на социалдемократите Анти Рине обяви победа, макар и с малка разлика пред Финландците.

„За първи път от 1999 г. социалдемократите са партията на министър-председателя", обяви Рине пред партийни активисти в Хелзинки. Той заяви, че ще се опита да състави правителство преди края на май. „Искаме да възстановим доверието на финландския народ и ще го направим в сътрудничество с други партии“, добави той.

Въпреки това страната сега е изправена пред трудни коалиционни преговори.

Вижте повече във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още