IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните различия във Франция не могат да бъдат заличени

Пенсионната реформа показа, че съществува едно „но“, когато става въпрос за неприкосновеността на равенството в страната на президента Еманюел Макрон

16:00 | 21.12.19 г. 5
<p>
	Премиерът на Франция Едуар Филип (вляво) и държавният глава на страната Еманюел Макрон (вдясно).<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Франция Едуар Филип (вляво) и държавният глава на страната Еманюел Макрон (вдясно). Снимка: Ройтерс

Във Франция съществува фикс идея за равенство. Пенсионната реформа обаче показа, че французите го приемат за свещено, само когато трябва да пазят свои привилегии.

Във Франция няма нов закон, който да не черпи своята аргументация от загрижеността за равенството, а пък неравенството е обвинявано за всички злини. Тази фикс идея за равенство заразява всичко - от колежа, където трябва да учат всички, и бакалавърската степен, която всички трябва да получат с риск дипломата да бъде превърната просто в лист хартия, през равенството на половете срещу законите на природата и това на думите, колко хубаво звучи "унисекс", до това на животните, които би трябвало да придобият човешки права . . . Законът за пенсиите стана жертва на това широко разпространено вярване, като накара правителството да иска една и съща система за всички французи без изключение, пише Жан-Филип Делсол, адвокат и президент на Института за икономически и фискални изследвания. 

Равенството е свещено

Французите обаче бързат да обявяват равенството за свещено. . . само когато трябва да пазят привилегиите си. Сага пенсионната реформа показва нагледно това.

Протокомунистическите синдикати отричат своите корени, за да защитят придобитите си предимства, а реформаторските организации отхвърлят въвеждането на единна възраст без да ги е грижа за дефицита. Задължителните вноски за пенсионно осигуряване на равнище от 28% са сред най-високите в света. Държавните разходи за пенсии като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) във Франция възлизат на 14% - близо два пъти над средното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). За сравнение те са 4,6% от БВП в Канада, 7% в САЩ, 5,2% в Австралия и 5,1% в Нова Зеландия. . . Но какво значение има това, всеки би искал другите да плащат за него.

Въпреки всичко никой не признава, че хората, които печелят от специалните пенсионни режими, се държат сякаш "пътниците съществуват само заради доброто на кораба", по думите на лорд Актън. С други думи като че ли услугите, за които те получават пари, за да ги предоставят, са направени повече за тях, отколкото за хората, които те наричат "доброволни потребители", за да бъде забравено, че всъщност са клиенти. Нашите пенсии страдат от прекалено много неравенства, поддържани от всички данъкоплатци в полза на някои хора.

Различия, които не могат да бъдат заличени

Реформата на президента Еманюел Макрон обаче иска да въведе един прекомерно унифициран и егалитарен режим. Едностранчивата политика и едностранчивите доводи винаги са опасни, а равните условия може да се изродят в тирания, дори когато е дегизирана просто като фин деспотизъм. Животът е по-сложен от онова, към което биха искали да го приравнят идеологиите, и социалната тъкан се подхранва от нашите различия, които не могат да бъдат заличени.

Равновесието на интересите и нуждите можеше да оправдае пенсионен режим на солидарна и егалитарна основа за всички плюс допълнителни режими - задължителни, но оставени на свободния избор на всеки. Това щеше да е отваряне за капитализацията, която навсякъде предлага по-високи пенсии на по-ниска цена. Реформата можеше да е много по-справедлива и приемлива. Вместо това новият режим накрая ще бъде фрагментиран - неприложим за полицаите, различен според възрастовата група, придружен от специфични мерки за преподавателите и самонаетите. . . И от данъкоплатците ще се искат пари.

Максимализмът може да има обратен ефект. Не е подходящо нито да бъде заклеймявано равенството, нито то да бъде превръщано в единствена мярка за всяка политика и морал. Известно равенство е необходимо за сцеплението на всяко общество. Известно неравенство - също, като плод на свободата, за да върви светът напред. Прекалено голямото неравенство е разрушително за социалната връзка, когато е нелегитимно.

"Свобода колкото е необходимо, равенството колкото е възможно", предлагал мъдро (френският министър на финансите Ан Робер Жак) Тюрго на крал (Луи Шестнайсети, б. прев.), за да бъде избегната революцията. Той не е бил чут!

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Вероятно е заради това, че тяхната система е твърде сложна и освен французин, никой друг не е успял да я разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 2
rover
преди 4 години
Тази статия ми лази по нервите. Как пък не се намери един, който подробно да опише каква е сегашната френска пенсионна система и какви са промените, които се правят. Само общи приказки - упражнения в чудеснопрекрасна словесност. И за Гърция така беше. По нещо оттук-оттам. Никакво системно обяснение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
Иван Митев
преди 4 години
Франция е с нарастващи щети от неправилно емитиране на евро.За Франция вариантите са:1. При запазване на банковата грешка, Франция е с нарастващи щети и опасност за катастрофална криза.2. Устойчивият просперитет на Франция е възможен, когато Европейската централна банка правилно емитира евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
французите добре си преразпределят :))) ... не е като да не харчат от общото :https://tradingeconomics.com/country-list/government-spending-to-gdp
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Либерте, Егалите, Фратерните - французите още от Революцията си го тачат като свещенно. Но за жалост, реалността ги опровергава. Хората никога няма да бъдат равни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още