IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale съкращава 1600 работни места заради спада в приходите

Основната мишена на френския кредитор е неговото звено за инвестиционно банкиране

14:07 | 09.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският кредитор Societe Generale SA съкращава 1600 работни места, предимно в своето ключово звено за инвестиционно банкиране, след като спадът при приходите от търговия накара главния изпълнителен директор Фредерик Одеа да се ангажира по-сериозно с подобряването на работата на отдела, съобщава Bloomberg. 

Редуцирането на работния състав включва около 1200 позиции в звеното за глобално банкиране и инвестиционни решения (GBIS), където се извършва търговската дейност на банката, съобщава кредиторът.

Предвижда се 752 работни места да бъдат закрити само във Франция, като планът за съкращение на персонала трябва да бъде извършен до края на май или началото на юни.

Отделът GBIS разполага с над 20 хил. работни места в световен мащаб. Приходите от търговия, които отчете звеното през четвъртото тримесечие на 2018 г., се свиват с 19 на сто, маркирайки една разочароваща година.

Bloomberg съобщи в петък, че SocGen планира да съкрати около 700 работни места в Париж и да елиминира стотици други позиции в Лондон и Ню Йорк, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Съкращенията ще се фокусират главно върху търговията с фиксирана доходност, дейностите с ниска доходност също са на прицел, тъй като Одеа се бори да запази лидерството на SocGen при дериватите върху единични акции.

Бруно Беноа, ръководител на търговския отдел на банката, който се занимава с фиксиран доход и валутна търговия, е сред имената на високопоставените мениджъри, които ще напуснат компанията.

Решението на SocGen е продиктувано от трудните условия за търговия, които продължават да бъдат налице и през 2019 г.

Главният изпълнителен директор на UBS Group AG Серджо Ермоти описа през изминалия месец първото тримесечие на 2019 г. като едно от най-трудните от години насам.

Председателят на BNP Paribas SA Жан Лемиер заяви в интервю на 2 април, че „суровите“ моменти на волатилност остават трайна заплаха за инвестиционните банки.

Френският кредитор се стреми към постигане на годишни икономии в размер на половин милиард евро до следващата година в своя отдел GBIS и преразглежда разпределението на капитала, за да защити бизнесите като този за структурирани продукти.

Идеята на банката е да намали с около 8 млрд. евро своите рисково претеглени активи на глобалните пазари, след като внезапно замени ръководителя на звеното през февруари.

През последните 12 месеца SocGen акциите на банката поевтиняха общо с 40% на борсата в Париж, където се търгуват, в сравнение с 23-процентния спад при европейския банков индекс STOXX Banks Index.

Акциите на френската банка се търгуват с повишение от 1,4% днес въпреки новината за предстоящи съкращения, каза пазарният анализатор Юън ПотсBloomberg Лондон, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още