Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

София ще консолидира младите лидери на Европа, обявиха експерти

Преди изборите за Европейски парламент в България се провежда Европейска среща на младежките лидери в София, посочиха Радослав Георгиев и Мирослав Цеков

гледано: 2308   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Младите хора не вярват в лидерите на деня и това все по-ясно се вижда в последните няколко изборни цикъла. Важно е обаче да се коментира с тях каква всъщност е ролята на Европейския съюз (ЕС) и защо те трябва да участват в европейските избори. Това каза Мирослав Цеков, главен секретар на Националния младежки форум, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

Цеков направи коментара си по повод домакинството на София на Европейската среща на младежките лидери, която се провежда до 10 март. На форума се обсъждат теми като предстоящите избори в Европа, как младите да бъдат насърчени да участват в тях, защо новото поколение е апатично към политиката и начините, по които да се устои на набиращия сила популизъм в страните членки от блока.

По думите му важно е младите хора да се сдружават в различни групи и платформи. “Гражданските организации дават вяра, че младите хора могат да отстояват и защитават своите каузи, да се борят за нещата, в които те вярват и че имат силата да го постигнат, каза Мирослав Цеков и даде за пример студентски и ученически стачки през последните дни в Белгия и Холандия, които насочват вниманието към бездействието на европейските лидери във връзка с климатичните промени. “Участниците в тези стачки са дори 15, 16-годишни младежи, които все още нямат право на глас”, информира той.

Радослав Георгиев, национален президент на JCI Bulgaria (Международна младежка камара – България), посочи, че идеята на организацията е развиването на лидерски умения сред младите хора от над сто държави. „Конкретно в Европа активизацията цели сближаване между страните членки на ЕС и то в момент, в който станахме свидетели на разногласия дори между два от основните стълба на блока – Франция и Италия“, обясни той.

Според него липсата на достатъчно млади хора на референдума в Обединеното кралство през 2016 г. е една от причините да бъде взето решението за Brexit. „В предстоящата раздяла между Великобритания и ЕС се корени неясното бъдеще на блока днес. Вероятно в краткосрочен план ефектът ѝ ще е негативен, но пък дългосрочно именно негативният пример има потенциала да обедини останалите страни членки на блока“, смята Георгиев.

Той е на мнение, че една от причините в България неформалният сектор в лицето на организации (с нестопанска цел и с идеална цел) да не се развива толкова бурно е това, че няма достатъчно финансиране както на ниво държава, така и от страна на бизнеса.

“Бизнесът не разпознава възможността да работи с организации и да дава нещо на обществото”, смята той и препоръча това да се промени. За пример той даде Португалия, която “като мащаб не е толкова различна, но отношението на бизнеса към неправителствените организации е много по-позитивно”.

Президентът на JCI Bulgaria съобщи, че организацията има локални секции във Варна, Пловдив, София и Плевен. “Идеята на нашите представители на младите лидери е да създават нови лидери. Ние създаваме проекти, чрез които да набираме членове като лидери, които могат да се развият на локално, национално и международно ниво”, обясни Георгиев.

Ще гласуват ли младите европейци на предстоящите избори за Европейски парламент? Има ли реална заплаха от популистките движения за единството на ЕС и икономическото развитие на Общността?

Вижте повече във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
VW ще плаща обезщетения на засегнати от „Дизелгейт“ клиенти и в Германия