Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

S&P Global е в преговори за придобиване на IHS Markit за 44 млрд. долара

Сделката би комбинирала два от най-големите доставчици на данни на Wall Street

S&P Global е в преговори за придобиване на IHS Markit за 44 млрд. долара

Снимка: Bloomberg LP

S&P Global Inc. се приближава към сделка за придобиване на IHS Markit Ltd. в сделка за около 44 млрд. долара, забележителна трансакция, която ще комбинира два от най-големите доставчици на данни на Wall Street,  предава Bloomberg, цитирайки хора, запознати с въпроса.

IHS Markit, която предоставя данни, анализи и изследвания, бе оценена на 36,9 милиарда долара към края на петъчния ден, след като се изкачи до рекордна стойност в началото на седмицата. Акциите са поскъпнали с 23% през тази година, в сравнение с увеличението на книжата на S&P Global с 25%, което ѝ дава пазарна капитализация от 82,2 млрд. долара.

Официално обявление за сделката, която ще се осъществи изцяло в акции, може да има още в понеделник, добавя източникът, отказвайки да бъде идентифициран, тъй като информацията не е публична. Представители на S&P Global и IHS Markit не са отговорили пред Bloomberg на исканията за коментар.

Сделката би комбинирала едно от най-старите имена на финансовите пазари с относително новодошъл на пазара. S&P води своите корени от сборник с информация за инвеститори в железопътни компании от 1860 г. и е най-известен със своите рейтинги на облигации и емблематичните индекси на фондовите пазари, които служат като стенограма за здравето на световните пазари.

IHS Markit, създадена през 2016 г. от сливането на двама по-малки играчи, проследява милиони точки с данни на финансовите пазари. Притежава софтуер, който големите банки на Wall Street използват за придобиване на корпоративни акции и облигации, както и за проследяване на данните за транспорта и енергията, като последните могат да се интегрират със стоковия бизнес на S&P - Platts.

Финансовите данни избухнаха през последните две десетилетия, когато пазарите се ускориха, а компютърните инвестиционни стратегии замениха хората, които избират акциите. Успехът на Bloomberg LP, който стартира през 80-те години, предлагайки електронни котировки на цените на облигациите, породи вълна от конкуренти, търсещи пазарна информация, която може да бъде пакетирана и продадена на жадни за информация инвеститори.

Тези играчи са се обединили през последните години в шепа гиганти, тъй като доставчиците на данни като S&P Global и FactSet се борят с големите борси, желаещи да монетизират данните си за ценообразуване, за да компенсират падащите търговски комисионни.

През 2018 г. Blackstone Group Inc. купи мажоритарен дял от финансовата база на Thomson Reuters Corp. и година по-късно се съгласи да продаде компанията, дотогава преименувана като Refinitiv, на собственика на Лондонската фондова борса.

През 2016 г. IHS, която предоставяше анализи за бизнеса и правителствата, купи базираната в Лондон Markit Inc. и премести централата си в Обединеното кралство. Това беше част от вълна от подобни сделки, известни като инверсии, при които американски компании се преместиха в чужбина, за да намалят данъчните си ставки.

Markit е основана през 2003 г. в къща извън Лондон от бившия изпълнителен директор на TD Securities Ланс Ъгла и в първите си дни бе подкрепена от група големи банки, жадни за прозрачни данни за цените в непрозрачния свят на кредитните деривати.

Тя стана публична през 2014 г., като набра 1,3 милиарда долара в рамките на IPO-то, по-голямо от очакваното, което позволи на 12 банки на Wall Street, включително Goldman Sachs Group Inc. да продават части от своите залози.

Ъгла пое комбинираната компания около края на 2017 г. от колегата си в IHS.

По време на сливането между IHS и Markit двете компании имаха обща пазарна стойност от около 13 млрд. долара. Днес IHS Markit е почти три пъти по-ценна, знак за това колко горещ е пазарът на финансови данни.

В края на септември IHS съобщи, че печалбата му за третото тримесечие е нараснала, докато приходите му са намалели, тъй като клиентите, включително компании във финансови услуги, транспорт и нефт и газ, са се възстановили от шока от пандемията на коронавируса с различна скорост. Най-тежко бяха засегнати звеното, което доставя данни за енергийните компании, и едно, което продава технологична информация на продуктови дизайнери.

S&P сега расте след години на отслабване. През 2011 г. компанията беше отделена от издателския конгломерат McGraw Hill и през 2016 г. продаде J.D. Power, маркетинговата фирма, известна с класацията си за удовлетвореност на клиентите, преди да се ребрандира от McGraw Hill Financial.

Приходите на S&P са нараснали с 9% през третото тримесечие, нараствайки във всички свои подразделения и особено в бизнеса с рейтингите, най-големият. Бизнесът се възползва, тъй като емитирането на облигации скочи на фона на исторически ниските лихвени проценти. Печалбата обаче намалява в сравнение с преди година.

На ниво от 44 млрд. долара сделката на S&P за IHS би била най-голямата за годината в световен мащаб, според данните на Dealogic, надминавайки сделката за производителя на чипове Nvidia Corp. за близо 40 млрд. долара за закупуването на чип дизайнера Arm Holdings и тази за около 40 млрд. долара между Nippon Telegraph & Telephone Corp. и дъщерно дружество.

Глобалният обем на сливанията и придобиванията намалява за тази година до момента с 12% в сравнение със същия период година по-рано, като САЩ отчитат спад с 28%, след като пандемията принуди компаниите да се концентрират над  собствения си бизнес. Сделките пресъхнаха през второто тримесечие, но се възвърнаха към края на лятото, особено сред технологичните и здравните компании. Както и в предишни години, технологичният бранш е най-активният сектор за сливанията и придобиванията със сделки на стойност 669 млрд. долара до момента.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 27 януари