Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

S&P: Лошите кредити на турските банки ще се удвоят за година

Очакванията са турската икономика да се свие догодина, но след това да се върне към умерен растеж

S&P: Лошите кредити на турските банки ще се удвоят за година

Снимка: Ройтерс

Рейтинговата агенция S&P Global очаква размерът лоши кредити на турските банки да се удвои през следващите 12-18 месеца.

В нов доклад от агенцията допълват, че прогнозите се основават на очакванията, че икономиката на страната ще се свие през 2019 г., преди да отбележи умерено възстановяване до ръст от 3-4% през 2020 г.

Още по темата

„Очакваме съотношението на необслужваните заеми [спрямо всички кредити] в банковия сектор да се удвои в рамките на следващите 12-18 месеца до близо 6% от 3,5% към септември 2018 г.“, посочват от S&P, цитирани от Ройтерс.

В същото време проблемните заеми, които включват и реструктурираните и необслужваните заеми, вече надвишават 10% от всички, като делът им може да нарасне до 20% през следващата година в рамките на най-добрия възможен сценарий.

Според рейтинговата агенция това се дължи на очакванията икономическото забавяне, обезценяването на лирата, увеличаването на лихвите, както и други фактори, да започнат да оказват влияние върху качеството на активите през следващите 12-18 месеца.

В понеделник стана ясно, че равнището на инфлацията в Турция е спаднало с 1,44 процентни пункта на месечна база през ноември, след като през октомври достигна 15-месечен връх от 25,2%. Спрямо май ръстът е двоен.

През ноември увеличението на цените се е забавило до 21,62% на годишна основа, показват данните.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Проучване: Партията на труда печели европейските избори в Холандия