IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P потвърди топ рейтинга на Германия

Според кредитната агенция страната ще може да намали разходите си за финансиране в средносрочен план благодарение на ниските лихви

21:32 | 09.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
S&P потвърди топ рейтинга на Германия

Кредитната агенция Standard & Poor's днес е потвърдила първокласния AAA рейтинг на Германия със стабилна перспектива, съобщава CNBC. 

"Германия има силно диверсифицирана и конкурентоспособна икономика с доказана способност да издържа големи икономически и финансови сътресения", изтъква агенцията.

Оценката на S&P отразява убеждението, че стабилните публични финанси на Германия и силният външен баланс ще бъдат в състояние да понесат евентуални икономически и финансови шокове.

Брутният вътрешен продукт на Германия се очаква да нарасне с 1,1% през 2015 г. За 2014 г. оценката сочи, че е бил постигнат ръст от 1,4% след минималния растеж от 0,1% през 2013 г.

Германската икономика, движена от силния нетен износ, е сравнително конкурентна благодарение на годините на корпоративно преструктуриране, ограниченията в ръста на заплатите и високата норма на спестяване, посочва S&P.
Това позволи на Германия да постигне излишъци в търговския баланс и по текущата сметка, което я прави нетен външен кредитор.

S&P не отчита съществено напрежение в балансите на германския частен или публичен сектор. Според агенцията страната ще бъде в състояние да намали разходите си за финансиране в средносрочен план благодарение на ниските лихвени проценти.

"За разлика от повечето други държави с топ рейтинг Германия успя да избегне необходимостта от значително намаляване на задлъжнялостта в частния сектор и от фискална консолидация, тъй като не разчиташе на големи заеми през годините на бума", отбелязва S&P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още