Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

S&P повиши кредитния рейтинг на Португалия

Министърът на финансите очаква по-голямото търсене на държавни облигации от по-широк спектър инвеститори да понижи разходите за финансиране на дълга

S&P повиши кредитния рейтинг на Португалия

Снимка: Архив Ройтерс

Министърът на финансите на Португалия очаква по-голямото търсене на държавни облигации от по-широк спектър инвеститори да понижи разходите за финансиране на дълга и на правителството и на корпорациите, след като кредитният рейтинг на страната беше повишен. Рейтинговата агенция Standard & Poor's повиши оценката си от BB+ до BBB-, което се счита вече за инвестиционен рейтинг, посочва Bloomberg.

“Това има значително влияние”, коментира финансовият министър Марио Сентено. „Това позволява много по-широк спектър от инвеститори да включат португалски облигации в своето портфолио. Освен това частният сектор може да получи по-добри условия за финансиране, а това е много важно за португалските банки“, казва още Сентено.

Още по темата

Рейтинговата агенция повиши прогнозата си за икономическия ръст на Португалия, става ясно от съобщението от петък. Перспективата пред кредитния рейтинг е стабилна.

Възстановяването в страната е задвижвано от туризма и износа, като централната банка очаква тази година БВП да нарасне с 2,5%. Ускореният растеж помага на правителството на малцинството на социалистите да управлява бюджетния дефицит, който миналата година беше най-нисък от 40 години.

Кредитният рейтинг на страната според Fitch и Moody's все още е под инвестиционно ниво, но и двете агенции повишиха перспективата от „стабилна“ до „положителна“.

По статията работи: Радина Колева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Трусовете при лирата все повече увеличават турските спестявания в долари