IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P повиши рейтинга на Гърция с една степен до В-

Гръцката икономика се оказа по-устойчива, отколкото се очакваше, смятат от агенцията

22:24 | 22.01.16 г.
S&P повиши рейтинга на Гърция с една степен до В-

Кредитната агенция S&P  повиши рейтинга на Гърция с една степен от ССС+ до В-, съобщи АР. Основание за това е видимото желание на страната да спазва записаното в последната спасителна програма.

Кредитният рейтинг на южната ни съседка все още е близо до неинвестиционната територия, но от агенцията са категорични, че перспективата е стабилна. Въпреки многобройните удари, които понесе, икономиката на Гърция показа, че е по-устойчива, отколкото се смяташе първоначално.

S&P  прогнозира, че до март Атина ще изпълнява изискванията, вписани в третия спасителен план, а така ще отвори вратата за предоговоряне на своите задължения.

Споразумение по отношение на пенсионната реформа може да доведе и до по-сериозни облекчения, а съответно и по-добър от очакваното ръст на икономиката през 2016 година, допълва CNBC. 

Подобна позитивна нагласа изказа преди ден и гръцкият премиер Алексис Ципрас пред Bloomberg по време на Световния икономически форум в Давос. Той заяви, че Гърция ще бъде новото икономическо чудо на 2016 година и ще изненада световната икономическа общност. 

Ципрас направи тази своя прогноза на фона на търканията с кредиторите си относно ролята на Международния валутен фонд в спасителната програма за страната, както и на надигащото се масово недоволство в Гърция срещу плановете на правителството за промени в пенсионната система. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още