IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P предупреждава за опасно високи нива на европейския корпоративен дълг

Дисциплината на пазарите е понижена и те все повече разчитат на финансовото инженерство, вместо на икономическия растеж, смята агенцията

08:19 | 23.07.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P предупреждава за опасно високи нива на европейския корпоративен дълг

Европейските пазари на корпоративен дълг са „опиянени“ от паричните стимули на централните банки, а обемът на „агресивните“ трансакции е опасно близо до прекомерните нива, достигнати преди началото на финансовата криза, предупреждава в свой доклад агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's (S&P).

„Изкуствено свалените лихвени равнища не само че благоприятстват неефективното разпределение на капитал, но и насърчават прекомерни спекулации на финансовите пазари, които в крайна сметка могат да причинят повече вреди, отколкото ползи, когато бумът се преобърне в срив“, посочва кредитният анализатор Пол Уотърс в прогнозата на S&P за европейския корпоративен кредит, цитиран от CNBC.

Опасенията на агенцията гравитират около това дали компаниите извличат изгода от емитирането на евтин дълг и дали го използват по най-ефективния начин. S&P смята, че бизнес доверието в Европа остава ниско, което кара компаниите да емитират повече дълг, при рекордно ниски лихви, отколкото средства влагат в капиталови инвестиции.

Понеже фирмите избират да вземат назаем вместо да инвестират, централната банка не може да предизвика самоподдържащо се възстановяване в региона. Вместо това, както Европа, така и САЩ, показват тенденции на повишаване на обема на сливанията и придобиванията, увеличено емитиране на дълг и ръст на изкупуванията, финансирани с кредит. Това говори за упадък на дисциплината на пазара, който все повече разчита на финансовото инженерство за генериране на възвръщаемост, вместо на икономическия растеж.

"Перспективата пред европейските пазари все още е много мрачна и много по-лоша, в сравнение с тази в САЩ", смята старшият брокер в Mint Partners Бил Блейн. Бизнес доверието все още е ниско заради режимите на икономии в региона и надцененото евро, като това означава, че потребителските разходите тепърва ще се възстановяват, посочва той.

Предупрежденията от страна на S&P обаче не ѝ пречат да издава повече повишени оценки, отколкото понижени, в корпоративния сектор. През юни агенцията предупреди, че корпоративният дълг в Азиатско-тихоокеанския регион ще надхвърли общия такъв на Северна Америка и Европа до 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Ами точно рейтинговите агенции са едни от ключовите виновници за трупането на дълг чрез даването на завишени рейтинги. Прочее и по принцип, трябва да се забрани да се дават кредитни рейтинги на държави и на твърде големи за да фалират:http://represia.blog.bg/politika/2012/12/01/.1026576
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
кат гледам европейските индекси и американските - не знам кой е по опиянения .... особено SPX ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
"S&P предупреждава за опасно високи нива на европейския корпоративен дълг" - пак се почва с тея сополи те и през 2008 бяха казали, че не били виновни и пак европейците им били нешо виновни и са пак чудят се как да си приберат печалбите са и да сринат пазарите, че без причина няма печалби, мама им *** нещастна *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още