IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Рейтингът на Испания няма да бъдат засегнат, ако тя поиска цялостна помощ

Евентуалната спасителна програма за страната би била при благоприятни условия, което ще подкрепи амбициозните й реформи

11:08 | 23.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P: Рейтингът на Испания няма да бъдат засегнат, ако тя поиска цялостна помощ

Рейтинговата агенция Standard & Poor's обяви, че рейтингът на Испания няма да бъдат засегнат, ако правителството на страната прибегне към цялостен спасителен пакет в опитите си да се изпълни своите фискални цели, съобщава Ройтерс. 

Испания вече поиска помощ за затруднените си банки, но досега не се е обръщала за международна помощ за обслужване на дълга си, макар че доходността по 10-годишните й облигации премина нивото от 7%, считано за неустойчиво.

„Ако страната поиска цялостна помощ, това би означавало, че правителството е изправено пред рискове по отношение на финансирането си при устойчиви нива, но смятаме, че потенциално благоприятните условия, при които Испания може да получи помощ биха увеличили шансовете й да успее с амбициозната програма за фискални и икономически реформи“, се казва в изявлението на S&P.

Очаква се страната да договори  по-лека форма на спасителна програма при вероятно по-добри условия от тези за Гърция, Португалия и Ирландия и без да бъде изтласкана от дълговите пазари.

Присъденият от S&P рейтинг на Испания е ВВВ+ с негативна перспектива. Fitch я оценява с ВВВ, а Мoody's – с Ваа3 (еквивалентът на ВВВ-). И трите рейтинги са инвестиционни.

Премиерът Мариано Рахой наскоро обяви пакет с мерки за икономии на стойност 65 млрд. евро, в опит да свие бюджетния дефицит на страната до 3% от БВП през 2012 г.

Остават обаче съмнения дали правителството ще изпълни целите си, след като икономиката се свива, а безработицата остава около 25% в продължение на месеци.

Рахой каза, че няма да вземе решение дали да поиска европейска помощ, докато ЕЦБ не предостави още детайли относно условията на евентуалната спасителна програма.

ЕЦБ намекна, че може да се намеси на облигационните пазари, за да снижи доходността по облигациите на държави като Испания, но само ако някоя страна поиска подобна помощ от европейките спасителни фондове.

Сред вариантите за помощ към Испания са именно тези фондове, било то временният (EFSF) или постоянният (ESM), които могат да купуват нейни облигации на първичния или вторичния пазари, както и да предоставят предпазни кредитни линии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още