IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P върна топ рейтинга на Холандия

Международната агенция посочва като фактор за решението си икономическото възстановяване на страната

20:50 | 20.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
S&P върна топ рейтинга на Холандия

Международната рейтингова агенция Standard & Poor’s (S&P) върна топ рейтинга на Холандия от ААА, пише Wall Street Journal. Компанията посочва като фактор за решението си икономическото възстановяване на страната.

„Променената оценка отразява виждането ни за заздравяването на икономиката на Холандия, като вътрешното търсене расте силно в резултат на ръста на реалния разполагаем доход, заетостта и инвестиционната активност“, гласи становището на S&P.

Агенцията очаква възстановяването да продължи въпреки зараждащите се рискове за глобалния икономически растеж.

Преди две години S&P отне топ рейтина на Холандия, намалявайки го до АА+, след като икономиката на страната се сви на фона на общите слабости на държавите в Европа. Холандските домакинства, които са сред най-задлъжнелите в Европа, намалиха разходите, след като имотния пазар се сви, а това се отрази отрицателно на редица кредитополучатели. Същевременно мерките за строги икономии в Холандия допълнително допринесоха за спада на търсенето.

След като нарасна само с 1% през 2014 г., холандската икономика се очаква да запише растеж от 2% тази година и да задържи това темпо до 2018 г., съдейки по прогнозите на S&P. Търсенето се възстанови с по-бързо от очакваното темпо след години на стагнация, през които домакинствата изплатиха голяма част от дълговете си, които обаче все още са високи.

Холандия също така има рейтинг от ААА и от Moody’s и Fitch. Перспективата също е стабилна.

Положителната оценка на S&P може би се оказа изненадваща за някои пазарни участници. Анализаторите от Danske Bank твърдяха, че завръщането към ААА е твърде рано, след като агенцията промени перспективата на „стабилна“ през май.

Инвеститорите пък предпочитат ликвидните холандски облигации. Те се явяват добра алтернатива на германските облигации, като предлага по-висока възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още