IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в цените на горивата оставя инфлацията във Великобритания под желаното ниво

Ръстът на потребителските цени се задържа на ниво от 1,7%

14:14 | 16.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Разходите за моторни превозни средства във Великобритания са спаднали през миналия месец, а цената на компютърните игри се е повишила. Това оставя инфлацията в страната малко под желаното от централната банка ниво от 2%, съобщава Bloomberg.

Ръстът на потребителските цени се задържа на ниво от 1,7% през септември - най-бавен от три години насам, съобщава в сряда Националната статистическа служба на Великобритания. Инфлацията остава без промяна спрямо предходния месец и е малко под пазарните очаквания от 1,8 процента.

Това е най-ниският процент на инфлация от декември 2016 г. на фона на забавянето на ръста на разходите за транспорт, тъй като цените на горивата се понижават през миналия месец до най ниското си ниво от август 2016 г. насам. Вб_я Вб_я

Годишният ръст на цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки остава стабилен (1,8%); докато цените на транспорта забавят ръста си (0,6% в сравнение с 1,4% през август) главно заради цените на горивата (поевтиняват с 2,1%,което е най-силен спад от август 2016 г.).

Комуналните разходи нарастват с 2 процента в сравнение с 2,4 процента от миналия месец. Цените в групата различни стоки и услуги нарастват с 1,7 процента спрямо 1,8 процента през миналия месец, а при алкохолните напитки и тютюна и тютюневите изделия - с 3 процента спрямо 3,3 процента ръст месец по-рано.

Цените на облеклото и обувките намаляват с 1%, след като през август паднаха 0,9%. Увеличават се, обаче, цените на мебелите, битовата техника и поддръжката на жилищата (с 1,9 процента спрямо 0,8 процента месец по-рано). Цените в групата отдих и култура ускоряват ръста си до 1,4 на сто спрямо 1,2 процента през миналия месец, а на ресторантите и хотелите с 3,2% спрямо 2,8%.

Базовата инфлация, която изключва цените на енергията, храните, алкохола и тютюна, се ускорява леко до 1,7 процента от 1,5 процента през август.

На месечна база потребителските цени нараснват с 0,1 процента, което е под прогнозите за 0,2 процента ръст. Отчетеният ръст през предходния месец беше 0,4 процента.

Ниската инфлация е добра новина за потребителите, които се радват на най-бързия растеж на реалните доходи от времената преди референдума за Brexit - средно с около 4% годишно. 

Централната банката на Великобритания очаква инфлацията да остане под поставената цел до края на 2020 г., но прогнозата и включва осъществяване на Brexit със сделка. При напускане на ЕС без споразумение вероятно паундът ще спадне и ще бъдат въведени нови мита. Тогава инфлацията неимоверно ще се повиши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още