IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасението на Banca Monte dei Paschi се отлага

Основният акционер в третата по големина банка в Италия блокира плановете за увеличение на капитала през януари

10:48 | 30.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Спасението на Banca Monte dei Paschi се отлага

Забавяне на жизненоважното финансиране за Banca Monte dei Paschi di Siena увеличава рисковете третата по големина банка в Италия да бъде национализирана – стъпка, която правителството би искало да избегне, съобщава Ройтерс.

Акционерите, водени от най-големия инвеститор в спасената от държавата банка, отхвърлиха планове за продажба на акции на стойност 3 млрд. евро през януари и отложиха набирането на капитал за след 12 май.

Председателят на банката и главният изпълнителен директор може да се оттеглят след безпрецедентния конфликт с основния акционер – благотворителна банкова фондация в близки отношения с местни политици.

Сега топката се прехвърля към Рим, където икономическото министерство, което надзирава банковите фондации, и централната банка следят събитията отблизо. 

Най-старата банка в света трябва да набере кеш, за да изплати 4,1 млрд. евро държавна помощ, която получи по-рано през годината и избегна национализацията, след като бе засегната от дълговата криза в еврозоната, както и от загуби от сделки с деривати.

Увелиението на капитала е част от строг план за преструктуриране, договорен с Европейската комисия, за да се получи разрешението за държавната помощ.

Говорител на финансовото министерство е заявил, че приоритет на правителството е да се върне държавната помощ на данъкоплатците и че то няма интерес от национализацията на банката.

Председателят на банката Алесандро Профумо, уважаван банкер, който преди ръководеше UniCredit, заяви, че той и главният изпълнителен директор Фабрицио Виола ще решат през следващия месец дали да се оттеглят. Среща на Борда на директорите се очаква в средата на януари.

Профумо и Виола вече осигуриха група от банки, които да гарантират увеличението на капитала, но само ако то бъде осъществено до края на януари.

Според тях отлагането прави набирането на капитал по-трудно заради вероятната конкуренция от други италиански и европейски банки преди регулаторните проверки в сектора.

Чрез отлагането фондацията Monte dei Paschi, която е затруднена финансово, се надява да спечели повече време, за да продаде дела си от 33,5% в банката и да изплати собствените си дългове на стойност 340 млн. евро.

Ръководителят на фондацията Антонела Манси заяви, че осъществяването на увеличението през януари ще разводни съществено дела й в банката, като й остави почти нищо за продаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още