IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителната програма на ЕС все още върви по план

Според директора на ЕСМ никога не е имало очакване, че парите ще тръгнат преди средата на 2021 г.

17:03 | 12.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Клаус Реглинг. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Клаус Реглинг. Снимка: Bloomberg L.P.

Управляващият директор на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг заяви, че икономиката на Европейския съюз не се нуждае от още фискални стимули и фондът за възстановяване на блока е напът да осъществи първото си отпускане на средства навреме, през лятото.

По думите му по време на пролетната среща на Международния валутен фонд (МВФ) ЕС е бил похвален за усилията си да подкрепи икономиката. Той също така подчерта, че програмите за гаранции на заеми, използвани широко в Европа, са оказали подкрепа на банковото кредитиране, еквивалентна на 17% от брутния вътрешен продукт.

Фондът за възстановяване на ЕС се движи „на време“, каза Реглинг в интервю за Bloomberg TV. „Никога не е имало очакване, че парите ще потекат преди средата на 2021 г.“, коментира той.

Според него би било по-добре помощта да се предостави по-бързо, но това не е било възможно, тъй като програмата трябваше да се ратифицира от страните членки. Реглинг посочи още, че програмата на ЕС е фокусирана върху това да се подсили тази част на икономиката, свързана със снабдяването – за разлика от САЩ, където се стимулира търсенето. Според него този план ще осигури повече ползи в дългосрочен план.

По думите му решението на Германския конституционен съд да обмисли възражение срещу програмата добавя елемент на несигурност, но той посочи, че в миналото съдът е позволявал европейски спасителни програми да бъдат прилагани.

„Не бих бил изненадан, ако видим нещо подобно“, каза той. „Това все още би било в унисон с времето, което е предвидено“ за осъществяване на фонда, допълни Реглинг.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още