Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Спестяванията на българите намаляват с 2,19 млрд. лв годишно заради инфлацията

Българинът инвестира едва 2,4% от спестяванията си, коментира Виктор Манев, съосновател на Impetus Capital

Спестяванията на българите намаляват с 2,19 млрд. лв годишно заради инфлацията

Снимка: gettyimages

Още по темата
На близо 2,19 млрд. лева годишно възлизат загубите, които спестяванията на българите търпят само от инфлацията. При официалната статистика (инфлацията за януари 2020 г. спрямо януари 2019 г. е 4,2%) и средни лихви по депозитите (около 0,57%) получаваме годишна загуба от 3,63% от спестяванията си (към декември 2019 година), показват изчисленията на експерти от Impetus Capital, като се позовават на БНБ, ОИСР, Financial Times, Impetus Capital, UniCredit Report.

Влоговете на българите, в диапазона между 5 и 50 хил. лева, са на обща стойност 26,12 млрд. лева, което е средно 15 хил. лева.  Притежателите на такива влогове  обикновено са най-активната инвеститорска група в растящи компании по света според финансовите консултанти.

Българинът инвестира едва 2,4% от спестяванията си в собственост в компании, констатират те. В Източна Европа този процент е 20% от спестяванията.

Най-голяма част от семейния бюджет се влага в акции и други инвестиции в собствен капитал в Швеция и Финландия. Там този тип инвестиции представляват 40% от активите на домакинствата.

Германските семейства са най-консервативните в това отношение между 34 други държави и все пак инвестират 11% от активите си в акции и собствен капитал и  засилват интереса си през последните години. Класацията и данните са за 2018 на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Броят на инвестиращите в акции в Германия е нараснал до 10,3 млн. души през 2018 година. За период от осем години, броят на германците, които или притежават акции директно, или които инвестират средства в собствен капитал е нараснал с впечатляващите 20%.

Михаела Холмайер, ръководител на тенденциите на капиталовия пазар в DAI (Германски фондов институт), разкрива, че увеличението на интереса към растящи компании се дължи на два фактора. „Хората започват да се интересуват защото Dax [германският индекс на фондовите пазари на сини чипове] е във възход повече от десетилетие. Вземете предвид ниския лихвен процент по спестовните сметки и ще разберете защо вниманието им наистина се обръща към намирането на алтернатива “, каза тя.

Според Виктор Манев, съосновател на Impetus Capital, компания, инвестираща в растящи иновативни компании, любопитното е, че на този фон на губещи депозити в България, в момента има близо 15 хиляди компании, които през последните три години растат годишно с над 25% на приходите от продажби и на оперативната печалба.

“Те представляват добра инвестиционна възможност – много по-атрактивна от инвестициите в имоти, например. Сред тези компании има една малка част, около 200, които имат близо 500% годишен ръст през последните години. Те са в сектора на услугите, на транспорта, на строителството“ коментира Манев.

Европейската централна банка обяви миналия месец, че ще запази досегашното рекордно ниско ниво, което предвещава продължителен период на пропуснати ползи за българските спестители. Основният лихвен процент на заемите на ЕЦБ остана под 1% вече близо седем години, напомнят от Impetus Capital.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
5
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Българите няма за какво да се тревожат - това е "здравословна инфлация" и тя е хубаво нещо... нали?!

Още от Европа
DAX поведе зелената вълна на европейските борси днес