Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Спестовните европейски потребители изострят проблемите за икономиката

Депозитите в банките растат, тъй като домакинствата се стремят да се предпазят от последиците от коронавируса

Спестовните европейски потребители изострят проблемите за икономиката

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Депозитите в банките в Европа растат, тъй като хората реагират на икономическите и социални размествания на пластовете заради коронавирусната криза, като спестяват повече, а това засилва опасенията на някои икономисти, че потребителите няма да спасят свиващата се икономика на Стария континент, пише Financial Times.

Равнището на спестяванията в четири от петте най-големи икономики в Европа е нараснало значително до доста над средните дългосрочни равнища през март, показват публикувани неотдавна данни от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ).

Спестяващите хора във Франция са заделили близо 20 млрд. евро през март, доста над дългосрочните средни месечни нива в банковите депозити от 3,8 млрд. евро. Отделни данни на Френската централна банка показват, че до средата на май общите спестявания са нараснали с над 60 млрд. евро от началото на блокадата в страната, което показва, че ръстът на спестяванията се е ускорил със задълбочаването на кризата.

Още по темата

Спестяващите хора в Италия са заделили 16,8 млрд. евро през март спрямо дългосрочно средно месечно равнище от 3,4 млрд. евро, показват данните на ЕЦБ. Испанските домакинства са спестили 10,1 млрд. евро спрямо средно равнище от 2,3 млрд. евро. Депозитите в банките на британските домакинства са скочили с 13,1 млрд. паунда през март, което е рекорден месечен ръст, сочат данни на АЦБ.

Банковите депозити в Германия са намалели значително, но това е знак, че домакинствата са изтеглили пари. Германците предпочитат да държат спестяванията си в кеш по време на криза, както се случи в разгара на финансовата криза през 2008 г. Германската централна банка съобщи, че парите в обращение са нараснали с 39,7 млрд. евро между края на януари и началото на май.

„Има наистина забележителен ръст на спестяванията на домакинствата тази година“, коментира Филип Лейн, главен икономист на ЕЦБ, по време на уебинар миналата седмица. „Един от големите макроикономически въпроси е колко време домакинствата ще задържат разходите“, допълни той.

Резкият ръст на спестяванията показва, че пестеливостта на потребителите може да попари надеждите за стимулирано от потреблението възстановяване на икономиката. Макар че спестяващите хора може да решат да увеличат разходите си след края на първоначалния период на кризата, вливайки отново пари в икономиката, Европейската комисия прогнозира, че високите равнища на спестяванията ще се запазят през тази година.

Комисията съобщи в пролетните си прогнози, че спестяванията на домакинствата в еврозоната ще нараснат от 12,8% от разполагаемите доходи миналата година до рекордните 19% тази година, след което ще се върнат на ниво от 14,5% догодина.

Икономисти предупреждават, че нежеланието на потребителите да харчат допълнителните пари, които са спестили, може да не даде на ударените от пандемията търговци на дребно в Европа стимула, от който се нуждаят, за да се възстановят от очакваната най-тежка рецесия след Втората световна война.

„Много домакинства ще имат ненадейно натрупани спестявания през последните няколко седмици, така че банковите им сметки ще са по-големи, отколкото преди кризата“, казва Мелани Дебоно, икономист в Capital Economics. „Но мнозина няма да искат да харчат така свободно, както преди, защото ще се притесняват от пренаселени места, градски транспорт и пътуване в чужбина“, допълва тя.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
2
 
9
фиг.1 до: mrynmryn
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
5-50 лева печалба пак е по-добре от 5-50 лева загуба (или по-голяма.)
2
 
1
 
8
фиг.1 до: ivanrog
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
А според вас има ли "нереална" икономика? И какво изобщо значи това?
1
 
3
 
7
mrynmryn до: фиг.1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
В България, вложенията на повечето се изчерпват с апартамент под наем. На тях не им пука, че там правят по 5-50 лева на година, те просто искат алтернатива на "бурканите".

Имах една позната, която държеше 700к в КТБ... Пи една студент вода за половин млн.лв..
0
 
2
 
6
ivanrog до: фиг.1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
А има ли, според вас, реална икономика, в която да се вложи този капитал?
1
 
1
 
5
ddb
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
печатането не решава проблема.
то няма да раздвижи парите на спестителите.
докато не повлече голяма инфлация.

Още от Европа
АВВ приключи продажбата на „Енергийни мрежи“ на Hitachi