IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спор за министерски пост е на път да изпрати Чехия в политическа криза

Президентът Милош земан отказва да приеме решението на кабинета да отстрани министъра на културата Антонин Станек

21:20 | 04.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Милош Земан. Снимка: Ройтерс</em></p>

Милош Земан. Снимка: Ройтерс

Спор между правителството и президента на Чехия за министерски пост прерасна в политическа криза, след като върховният магистрат в страната заяви, че държавният глава вероятно нарушава конституцията, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Президентът Милош Земан, който въпреки предимно церемониалните си функции трябва да подписва всички министерски назначения, отказва да приеме решението на кабинета да отстрани министъра на културата Антонин Станек и на негово място да застане Михал Шмарда. Но председателят на Конституционния съд Павел Рихетски заяви днес, че „бездействието“ на президента е в разрез с конституцията на Чехия. Това е задължение - не право - на президента да одобрява назначения на министри, каза магистратът по чешко радио. 

И Станек, и Шмарда са представители на Чешката социалдемократическа партия, която е по-малък партньор в правителствената коалиция с партията АНО на премиера Андрей Бабиш. Социалдемократите заплашват, че ще дадат под съд президента, за да го накарат да действа, но Бабиш е казал, че предпочита преговорите. 

Казусът се корени в спорното решение на министъра на културата Станек да уволни директора на Националната галерия в Прага. В средата на май Станек предложи да се оттегли от поста, но президентът заяви, че той не трябва да подава оставка, тъй като е разкрил корупционни практики. 

Днес Милош Земан потвърди тази своя позиция на среща с премиера Бабиш и лидера на социалдемократите и вътрешен министър Ян Хамачек. „Убеден съм, че Станек трябва да си отиде. Аз действам в рамките на конституцията, така прави и премиерът", каза Хамачек след срещата в президентската резиденция в Лани край Прага. Той добави, че „вече не е оптимист“, че президентът ще подпише документите за министерската смяна. 

Социалдемократите заплашват също, че ще напуснат коалицията, ако кризата не бъде преодоляна. Самият Бабиш е на прицела на масови демонстрации напоследък с искане за неговата оставка заради разследване за злоупотреба с еврофондове. Премиерът е казвал, че може да има парламентарни избори преди редовните, предвидени за 2021 г. Президентът му предлага, ако коалицията се разпадне, той да потърси подкрепа в крайнодясната анти-ЕС и анти-НАТО партия „Свобода и пряка демокрация“, но Бабиш отхвърля този вариант. 

На 12 юли Земан ще има нова среща с лидерите на двете управляващи партии. Хамачек е заявил, че след това социалдемократите ще решават какви действия да предприемат, посочва още БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още