IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумение между Китай и ЕС за свободна търговия може да промени света

То вероятно ще направи Китай най-голямата икономика в света до 10-15 години

13:55 | 23.06.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Споразумение между Китай и ЕС за свободна търговия може да промени света

Китай и Европейският съюз трябва да сключат обширно споразумение за свободна търговия за разрешаване на двустранните спорове. Едно такова споразумение може да породи инвестиционен бум в двете икономики и да им помогне да си стъпят на краката след продължителния натиск на кризата, коментара пред Market Watch анализаторът Анди Сие.

За ЕС това ще означава стабилизиране на търговския му дефицит с Китай. Средната класа в Китай може да повиши търсенето си на европейски стоки и услуги. Китайските туристи могат да донесат стотици милиарди евро на европейската икономика и при това доста бързо. Вътрешната икономика на Китай е затруднена от търговските бариери. Затова е нужен ръст в износа, за да не бъде повлечена икономиката надолу.

Присъединяването на Китай в Световната търговска организация закотви вътрешните реформи, но след това даде тласък на растежа. Сега повече от всякога Китай се нуждае от подобен тласък, за да продължи напред.

Китай и ЕС: най-добрите търговски партньори

Китай е вторият най-голям търговски партньор на ЕС и китайският износ е насочен именно натам. А ЕС от друга страна е най-големият търговски партньор на Китай. Въпреки че реакцията на ЕС срещу вноса на китайски соларни панели получи широк отзвук в световните медии, ЕС и Китай поддържат много добри търговски отношения.

Не само търговията, но и преките чуждестранни инвестиции на ЕС в Китай внасят светлина в тунела. Въпреки че няма точни данни, приходите на европейската автомобилна индустрия идват главно от Китай. Марките Zara и H&M в Китай продават главно продукти с местно производство. Китайските туристи купуват много луксозни стоки като швейцарски часовници, например.

Състояние на търговския дефицит на ЕС

Според статистиката през последните пет години търговският дефицит на ЕС с Китай е средно 155 млрд. евро (или 207 млрд. долара) годишно, което е 1,2% от БВП на ЕС. Делът на вноса на ЕС от Източна Азия е останал на същите нива, докато този от Китай се е повишил. Търговският излишък на Китай спрямо ЕС се дължи главно на изместването на производството на някои стоки от Япония и Корея в Китай.

Сключването на споразумение за свободна търговия е начинът да се продължи напред

Държавите прибягват до сключване на споразумения за свободна търговия, когато икономиките им са силни. Това е така, защото само силна икономика може да се справи с рисковете, които новото споразумение може да породи. В момента и Китай, и ЕС са изправени пред икономически трудности. Затова може би не изглежда добра идея сключването на такова споразумение сега.

Справянето с трудностите обаче може да отнеме много време и от друга страна е добре да не се чака повече. Много вероятно е едно обширно споразумение сега да генерира достатъчно ползи, че да съживи икономиките им.

След две десетилетия на ускорен търговски растеж, Китай и ЕС вече се допълват. Сравнителните предимства на Китай са в ниските капиталови разходи и разходи за труд. ЕС успя да извлече ползи от това. Положителният демографски баланс ще запази основните позиции на Китай като голям износител на човешки капитал през следващите десетилетия. Също така за китайците би било добре да пренесат своите излишни спестявания в ЕС. Като закупуват европейски компании, китайските фирми ще могат да оползотворят излишните си средства доста ефективно. С това китайските инвестиции ще са от ползва и за двете страни-партньори.

ЕС е притеснен за достъпа до пазара и прозрачността. Китайските държавни предприятия имат огромно влияние върху правителството си, че могат да блокират конкурентния внос и то не само като наложат тарифи. А последиците от тези антиконкурентни мерки са неясни. Няма съмнение, че, ако Китай иска да постигне споразумение за свободна търговия с най-голямата икономика в света, трябва да вложи всички усилия в преговорите.

Споразумението между Китай и ЕС може да промени света

Свободната търговия е в застой след световната финансова криза през 2008 г. Опитите на Световната търговска организация да раздвижи световната търговия се оказаха неуспешни. Пречка се оказва и евентуалното споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС. Американците не желаят да започнат преговори, докато не бъдат убедени, че такъв договор има смисъл. Основните пречки се оказват продуктовите стандарти – европейците за против генетично модифицираните храни. Ако се договорят за извършване на свободна търговия, тарифните бариери трябва да отпаднат. Но е малко вероятно европейците да променят позицията си и да приемат стандартите, налагани от САЩ.

Ако Китай и ЕС започнат преговорите за сключване на споразумение за свободна търговия, това напълно ще промени динамиката на свободната търговия в световен мащаб. С него ще се определят ефективни стандарти за свободна търговия. То може да бъде открито споразумение, в което и други страни могат да се присъединят. Потенциалните ползи за Китай и ЕС ще са много големи.

Китай е най-големият износител в света, но има само едно сключено споразумение и то е с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Китай се нуждае от друго, за да подобри търговията си.

Предложението за сключване на споразумение за свободна търговия с Япония и Корея може да е следващата логична стъпка на Китай. Но, имайки предвид обтегнатите отношения с Япония, това едва ли ще се случи. САЩ пък имат стратегически съображения спрямо Китай и затова споразумение между САЩ и Китай няма да видим в близкото бъдеще.

Затова ЕС остава единствената възможност. Ако се окаже успешно, то САЩ и Япония ще бъдат принудени да преговарят с Китай за сключване на споразумение за свободна търговия. Една такава промяна на играта би донесла много ползи на Китай, а те са готови да платят за това.

Последна актуализация: 01:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
vankata89
преди 10 години
Брюкселските зелки ще им кажат да въвед акцизи скъпи зелени енергии и тем подобни глупости :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 12
nobel
преди 10 години
Яаа, ще приемаме Китай в Евросъюза. Остана само и в еврозоната да го вкараме и ще го съсипем окончателно. Нямаме грешка - в това много ни бива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
supertrader
преди 10 години
Може да стане,но няма да бъде позволено.Китай е просто пазарен монополист, всичката електроника в света се произвежда там и няма дъмпинг в тази игра, чист моноп е с печалби от по няколко стотин процента.Компаниите са американски, как да стане да не продават в долари,просто Китай и Сащ отдавна са се обединили повече от търговски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
meto76
преди 10 години
Ох Свиленчо как не са ти ясни нещата.Следя разни соц.статии дето си нацвъкал в инвестора. Няма как да стане това преди Китай да я признаят за функционираща пазарна икономика т.е. Китай да има конвертируема валута, каквато той няма в момента.Преди Китай да спре със дъмпинговия износ на стоки с цени под себестойност.Европейците не са толкова глупави за колкото ги смяташ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още