Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Спорният закон на Джонсън за Brexit мина ново изпитание

Премиерът смята да използва закона, за да обезсили частично вече валидната сделка за Brexit, която самият той подписа

Спорният закон на Джонсън за Brexit мина ново изпитание

Премиерът по време на гласуването в парламента. Снимка: EPA/JESSICA TAYLOR

Бунтът не се осъществи: mротиворечивият закон за вътрешния пазар от британския премиер Борис Джонсън премина през поредното препятствие в лондонския парламент. Джонсън възнамерява да използва закона, за да обезсили частично настоящата, трудоемко договорена сделка за Brexit с ЕС.

Мнозинството от депутатите от Консервативната партия се съгласи на компромиса между министър-председателя и неговите критици, така че във вторник в Лондон вече нямаше нужда от официално гласуване по тяхно искане.

Още по темата

Няколкото депутати от консерваторите, които преди това се обявиха против плановете на Джонсън, се съгласиха с тях. Преди това премиерът направи крачка към помирение с несъгласните и ги увери, че парламентът ще има думата за това дали да бъдат използвани правомощията за нарушаване на законодателството.

След гласуване през следващата седмица законът ще трябва да бъде приет и в Камарата на лордовете.

Джонсън смята да използва закона, за да обезсили частично вече валидната сделка за Brexit, която самият той подписа. По-конкретно, става въпрос за специални правила за Северна Ирландия, които трябва да предотвратят твърда граница с членката на ЕС Ирландия и нови военни действия там. За ЕС ходът на Джонсън е нарушение на закона. Затова Брюксел помоли Лондон да отстъпи до края на септември

Търговските преговори междувременно продължават, но и двете страни твърдят, че остават нерешени основни въпроси, а времето за споразумение изтича. Необходим е консенсус до края на октомври, за да може евентуалното споразумение да бъде ратифицирано до края на „преходния период“, който изтича на 31 декември.

Говорител на Борис Джонсън потвърди във вторник неофициалното посещение на Мишел Барние с пояснение, че през последните седмици се водят повече подобни неформални разговори. Той допълни, че Лондон продължава да вярва, че сделка е възможна и работи упорито за постигането ѝ.
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС е готов да започне подготовката на правния текст за сделка с Великобритания