IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Спутник V" - новият лост на Русия за натиск в Европа?

Руската ваксина показва над 90% ефективност при клиничните изпитания, а в ЕС вече се чуват гласове, че не трябва да се игнорира

20:53 | 03.02.21 г. 39
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Във вторник (2 февруари 2021 г.) сп. Lancet публикува информация от проучвания на руската ваксина "Спутник V", което показва ефективност на продукта от 91,8%. В проучването са участвали 20 хил. души, а данните показват, че 21 дни след ваксиниране с първата доза 16 души от имунизираните са развили симптоми на коронавирус спрямо 62-ма души от "плацебо групата".

При нито един от ваксинираните болни заболяването не протича тежко.

Данните са обещаващи, а при това положение руската ваксина може да се окаже силен лост в ръцете на Русия за натиск в Европа, пише европейското издание Politico. "Спутник V" има същия успех както и най-добрите западни разработки и това може да постави под въпрос усилията на Европейската комисия (ЕК) да държи заедно членовете на общността в борбата с коронавируса, особено на фона на проблемните доставки на одобрените досега ваксини.

Скоро и европейските граждани сигурно ще започнат да си задават въпроса защо ЕС и Москва не работиха заедно още от самото начало - "Спутник V" има одобрение още от август 2020 година, когато останалите разработки още бяха на фаза на изпитания.

Унгария, а извън ЕС и Сърбия, вече одобриха продукта на института "Гамалея". В началото на януари пък германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин разговаряха за възможно съвместно производство на ваксини.

От Politico са изпратили запитвания до всички агенции по лекарствата в ЕС и Европейското икономическо пространство. До този момент са получили отговор от Белгия, Словакия, Хърватия, Латвия, Нидерландия, Естония, Ирландия и Испания. Нито една от тях не е в контакт с института "Гамалея", нито имат планове да го правят.

Но всички чакат общоевропейското решение на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Ваксината е биологично лекарство и трябва да има одобрение на ниво ЕС. В края на януари Унгария използва специална процедура, за да прескочи това правило.

Института "Гамалея" пък твърди, че е в контакт с неназован брой държави от ЕС - и от изток и на запад, посочва още европейското издание.

В ЕС все по-ясно се чуват гласове, че стратегията за ваксиниране не е достатъчно ефективна и се губи време. Баварският премиер Маркус Зьодер заяви преди дни, че европейските регулатори трябва бързо да анализират данните на руската и китайската ваксина и да определят дали те са безопасни и ефективни при борбата с коронавируса.

Подобни коментари направи и здравният министър на Германия Йенс Шпан, който каза, че ако са безопасни тези ваксини трябва да се използват в цяла Европа.

В Чехия също коментират, че е грешка да се игнорира руската разработка.

Кой би си купил "Спутник V"?

Руската ваксина е с цена около 10 долара на доза, или по-евтина от mRNA ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, но доста по-скъпа от ваксината на AstraZeneca, която също е разработена по аденовирусна векторна технология и струва между 4 и 5 долара на доза.

"Спутник V" се съхранява при температура между 2 и 8°С, тоест по-лесно от mRNA ваксините, които изискват температура от -70°С. Тези по-лесни за осигуряване условия биха се харесали на по-бедните държави в общността, включително и на България, пише Politico.

Всъщност и института "Гамалея" и китайските Sinovac и Sinopharm залагат на по-бедните държави за разпространението на своите продукти. Тези държави не могат да си осигурят доставки от големите фармацевтични компании и се обръщат към Русия и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

38
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
*Пyтeтo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Въобще не смятам да ти чета глупостите.В кална рашка те арестуват, осъждат и затварят, защото си казал нещо срещу ***, то тръгнало да ми дрънка, че имало тирания, щото ЕС ПРИЗОВАВА гражданите си да се ваксинират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Прочети внимателно какво съм написал. Развитите страни са прилагат тиранични мерки към населението. Мерки, които са отписани с научни изследвания преди доста време. Така наречените развити и демократични страни не са нищо по-различно от Китай. А, изобщо дори не засягам тематам, че същите тези ползват населението да експериментират с разни ваксини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Вижда се, да, затова руски стоки сделани никой не ще.Включително местния слугинаж с петолъчки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 3
Pyramid
преди 3 години
Е, то се вижда, кой има и кой "няма проблеми със сделането". Пропаганда и агитация за изоставащи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
А "руската" технология на тая ваксина всъщност е английската на АстраЗенека, крадена от руснсците. Всъщност векове вече се повтаря едно и също - алкохолиците крадат от Белия свят, но после в сделането хич ги няма и резултата е плачевен. Както обикновено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Това може да са само нечии фантазии, при положение, че ваксината на АстраЗенека е 10 пъти по-евтина и обезсмисля всякакви подобни напъни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 5
Pyramid
преди 3 години
Всъщност, кой внимава: В РУСИЯ, ще се произведат САМО ЧАСТ от бройките Спутник-V. Русия обяви, че предоставя технологията и, съответно, тяхната ваксина, ще бъде произвеждана и на много други места. А лесно осигуримите условия за съхранение, опростяват логистиката, която цена, се наслагва над тази на дозите а също, означават и по-сигурно съхраняване на качествата на ваксината. Затуй, русофобите, нека не преиграват. ВСЕКИ спасен човешки живот, е БЕЗЦЕНЕН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Празна глава, рашките предпочитат да продават в чужбина малкото бройки от измислената си ваксина за долари, вместо на редовия пияница за без пари! А и отдавна се знае каква "ценност" е човешкия живот в Расията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
До колкото знам в Русия вече всичко е отворено и властите не призовават хората да се ваксинират масово. Тоя масов експеримент и тирания само "великите демокрациите" го прилагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още