IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на рублата удря руснаците по джоба, но не подкопава подкрепата за Путин

Руснаците изглеждат по-склонни да обвиняват Запада за проблемите си, отколкото ръководството на държавата

16:45 | 15.08.18 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Алексей Николаев - един от над 56-те милиона руснаци, които преизбраха президента Владимир Путин през март - вече се опитва да пресметне какво вероятно ще му струва отслабването на рублата: по-малка покупателна способност в чужбина, по-високи цени в страната и поредно затягане на колана.

56-годишният Николаев - графичен дизайнер, който обича пътувания в чужбина и вносни вина - обаче обвинява Запада, а не Путин, за тези несгоди и не съжалява, че е гласувал за политик, който според него е правилният човек да преведе Русия през тези трудни времена, посочва агенция Ройтерс в свой материал, цитиран от БТА.

„Болезнено и неприятно е, но това няма да промени моята политика, - каза Николаев за това, че рублата загуби 10 процента от стойността си спрямо долара от края на юли насам, главно в резултат на новите американски санкции срещу Русия.

Мнението на Николаев, че Путин не е виновен, се споделя масово от руснаците според Степан Гончаров - социолог в центъра за проучвания на общественото мнение „Левада“.

„Хората наистина не разбират динамиката зад (тези процеси) и президентът традиционно е предпазен от критика“, каза Гончаров пред Ройтерс.

Сриващата се рубла причинява негативи за някои хора в Русия. Цените на вносните стоки вероятно ще се повишат. Почивките в чужбина също поскъпват.

Според Ирина Турина, говорителка на Съюза на руската туристическа индустрия, туроператорите са отчели миналата седмица спад от 10-15 процента на търсенето на ваканционни пакети заради слабата рубла. „Хора, които още не са платили цялата цена за почивката си, бързат да платят остатъка, макар да не са длъжни да го правят“, каза Турина пред Ройтерс. „А други, които все още не са купили ваканционни пакети, решават да изчакат“, казва тя. „Въпросът не е само да си платиш почивката, а и в това, че ще трябва да харчиш пари, когато пристигнеш там, и хората взимат долари", допълва Турина.

Оптимистично настроение

Въпреки всичко налице са ранни и анекдотични признаци, че много руснаци, отдавна свикнали с колебанията на националната валута, понасят стоически и дори с предизвикателно пренебрежение срива на рублата.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза миналата седмица, че санкциите срещу Русия нямат нищо общо с поведението на Москва на места като Украйна или Сирия, а са мотивирани от стремежа на САЩ да притискат икономическите си съперници. Това мнение се споделя от много руснаци, които от години гледат и слушат държавната телевизия и възприемат антизападната реторика на Кремъл.

Други руснаци просто гледат бодро на спада на рублата, който изненада мнозина, защото те знаят и по-лошо. „Нищо не е вечно, нещата някак ще се променят“, каза московчанинът Генадий Цуркан. „Нещата винаги се променят към по-добро. Мисля, че няма да чакаме дълго това време, уверен съм“, допълва той.

Спадът на рублата далеч не е така тежък, както при валутната криза след 2014 г., когато икономическият спад съвпадна с последствията от руската анексия на украинския полуостров Крим. Русия сега е значително по-слабо уязвима от колебанията на рублата, отколкото преди 4 години.

Оттогава руските компании понижиха чуждестранните си заеми, държавата намали сумите които са ѝ необходими от западните дългови пазари, а страната внася по-малко стоки, за които трябва да плаща в долари.

Все още високият рейтинг на одобрение на Путин бележи спад през последните няколко месеца, но социолозите свързват това с непопулярните предложения за пенсионна реформа, а не със слабостта на рублата. Те казват, че отслабването на валутата може да засили зараждащото се чувство на недоволство сред някои руснаци, породено от пенсионната реформа, но не е ясно дали това ще катализира протести и дали ще повлияе върху политическия пейзаж, в който Путин доминира повече от 18 години.

„Ако се появи някакъв ефект, той ще бъде непряк, като ще подсили недоволството от влошаващия се жизнен стандарт“, каза Гончаров от „Левада“.

Николаев, подкрепящият Путин графичен дизайнер, бе по-философски настроен. „То е като със слънцето и снега. Не мога да им повлияя. Може би трябва да премина на друга марка вино. Или пък да си купя един вместо два чифта обувки. Това е неприятно, но не чак толкова“, смята той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 5 години
Тия статии ги пишат, за да търсят в коментарите отговор на въпроса за млрд долара: "Защо подяволите се случава тка?" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 5
zelka007
преди 5 години
вчера видях новата лада , добре че са френските дизайнери за отвън , отвътре е ... ами отвътре е всеки се сеща :))) ... та тъй за технологичното чудо в русия . м/у другото що оптиките по морето са пълни с руснаци дето си правят очила ? гледам от бургас надолу цели квартали с руснаци са се заформили ? що се точат насам , нали е рай в рассия :))) пък ние сме най-бедните от бедните дето има ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 4
dr.5rov
преди 5 години
Да беше толкова просто. Има определени искания към Русия, за които казах по-долу, че са унизителни. Всъщност приемането им е равнозначно на капитулация. Ако не се приемат, тогава ще има санкции. За света е ясно, че руснаците няма да ги приемат и от тук всички последици за рублата и т.н. Просто рисковете частично се калкулираха още сега, далеч преди самите санкции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
Grosss
преди 5 години
Не разбирам що се вдига толкова шум около спада на рублата?След катоповечето валути падат спрямо долара руснаците са длъжни да съборят рублатаза да са конкурентно способни та останалите икономики.Нито Скрипал,нитосанкциите иман тещо общо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 5
dr.5rov
преди 5 години
Причината за последните санкции са поради случая Скрипал. Освен санкциите има и още ред условия, които са толкова унизителни, че дори нашите полтици няма да ги приемат. Не вярвам в света да има рационално мислещ човек, който да не разбира, че става въпрос за нова атака стещу Русия. И така, явно този графичен дизайнер е просто един рационално мислещ човек.А руските управници имат вина. Те все още живеят с илюзията, че ще могат да се споразумеят с американци и европейци. Преглътнаха толкова много унижения, които за други са повече от достатъчен повод за война. Всъщност тя войната явно се води. Просто не е гореща. Да очакваме, че при война може да има обективна инфомация е наивност. Всичк е само пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
Парите на основните търговски парньори на Русия като Китай,Турция,ЕС същопадат към долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 11
panther
преди 5 години
Руснаците още помнят мизерията по време на любимите на запада елцин и горбачов. Така че Путин ще си седи още дълго на власт и с висок рейтинг.Хората имат самочувствие на сила и на империя.Не като разни *** дето за $5000 си продават страната и само плюят срещу нея по форумите.Ресурсите са си техни - свиквайте, пък който много ги иска - да се пробва, много такива вече плакаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 4
korn
преди 5 години
Пълни глупости.Тази статия описва руснаците като някакви загубеняци,които постоянно обедняват,но видиш ли,това не им пречело.Обикновенния руснак стоял в къщи,по беден от вчера,но доволен,и подкрепял Путин и другите около него които не обедняват и децата им живеят в лошия Запад.Едва ли не,руснака е толкова необразован,че не си задава въпроса,как така,е жител на най голямата държава в света,най богата на природни суровини,ядрена сила,а стандарта му на живот е като на българина например.Малко повече уважение към руския народ.На руснаците както и на нас,много добре им е ясно що за мафиоти ги управляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 5 години
Не само прислужници. В Кувейт цели клиники работят за "възстановяване" девствеността на рускините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 14
ABBA
преди 5 години
Баце, твоите господари назначиха 500 агента на ЦРУ да приватизират цяла Русия.И някои от тях бяха осъдени от щатски съд, че нямали право да бутат кацата с меда, а са се облажили. Доказуем факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още