IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Тафров: Правата на гражданите на ЕС във Великобритания не се защитиха добре

Според бившия български посланик във Великобритания обаче има шанс това да бъде коригирано по-нататък в преговорите

18:00 | 09.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

При приключването на първата фаза от преговорите по Brexit правата на европейските граждани на острова не са защитени добре и са жертвани като приоритет, а прогрес е постигнат по отношение на границата с Ирландия и вероятно за финансовия принос на кралството, каза бившият български посланик във Великобритания Стефан Тафров за БНР.

Тафров изрази съмнения, че за да получи това, което иска по отношение на финансовия принос на Великобритания и на ирландската граница, Европейската комисия не е защитила достатъчно правата на европейците в чужбина.

"В крайна сметка това, което искаше Европейският парламент – просто юрисдикцията на Европейския съд да се прилага спрямо европейските граждани – няма да се случи", коментира Тафров. "Това ще се прилага от британски съдилища. Разбира се, при едно много сложно пренасяне на европейското право в британското, тъй като то е континентално, а британското е прецедентно, това може да създаде много сериозни проблеми при практическото прилагане на това споразумение".

Тафров, който е и бивш заместник-министър на външните работи и бивш постоянен представител на България в ООН, смята, че един от проблемите, с които европейците и особено българите могат да се сблъскат в бъдеще, е много трудно придобиване на права за постоянно пребиваване и работа на острова.

"Практиката на Хоум офис (британското вътрешно министерство) към този момент е крайно негативна за чужденците, които искат да останат във Великобритания и няма достатъчно гаранции, че тази практика ще престане. Например не е ясно как ще изглежда този специален статут. Няма подробности за него и това трябва в хода на преговорите да бъде изяснено и изчистено", поясни той

Все пак според него, доколкото нищо не е договорено до край, това все още може да се изчисти в следващите фази на разговорите между Лондон и Брюксел.

"Смятам, че трябва една страна като България, която има доста български граждани в чужбина, да вземе по-категорична позиция в полза на българите във Великобритания по време на предстоящите преговори", убеден е Тафров, който се обявява за привърженик на мекия Brexit:

"Аз като цяло се радвам на това, че има някакъв напредък в преговорите", сподели той. "Но опасността в този момент според мен е да не се прекали с ентусиазма, да не се видят опасните моменти, опасните неясноти, които съществуват най-вече по отношение на европейските граждани, така че да се получи един негативен ефект върху нашите граждани във Великобритания".

Ето защо според него още сега е важно да се посочат подводните камъни в споразумението и да бъдат отстранени.

"Ако наистина Великобритания иска, както казва, г-жа Мей, тези три или четири милиона европейци да продължат да пребивават и да работят във Великобритания, както досега, тя трябва да направи още няколко крачки", заяви Тафров." Това е истината, за да бъде честна към тези европейски граждани, чиито принос към британската икономика, включително и на българите, е значителен".

Той не изключва провеждането на втори референдум във Великобритания, който би могъл да спре излизането ѝ от Европейския съюз, тъй като не се знае каква ще е окончателна сделка между Лондон и Брюксел и какви ще са реакциите на острова към нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още