IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилизирането на паунда омекоти пониженията на европейските пазари

Въпреки слабото понижение в петък за седмицата европейският индекс на сините чипове Stoxx 600 отписва 2,68%

19:25 | 16.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в петък с минимални понижения, тъй като инвеститорите продължават да следят отблизо политическите сътресения във Великобритания.

Паневропейският измерител Stoxx 600 завърши със спад от 0,12%. Въпреки слабото понижение в петък за седмицата европейският индекс на сините чипове отписва 2,68%.

Британският бенчмарк FTSE 100 отбеляза спад от 0,12% до 7029,29 пункта. От своя страна германският измерител DAX завърши сесията без промяна на ниво от 11 354,08%.

Френският показател CAC 40 отписа минималните 0,09%, достигайки до 5029,23 пункта.

Най-слабо представяне отчете банковият сектор, който се понижи с 0,74% заради трудностите на британските кредитори, които бяха застигнати от страховете, че Великобритания може да напусне ЕС без постигнато споразумение с Европейския съюз. Книжата на Metro Bank, Lloyds и RBS завършиха сесията на червена територия.

Автомобилният сектор беше един от другите губещи за деня. Акциите на германския автомобилен гигант Volkswagen се понижиха с 2,5%, след като компанията обяви, че възнамерява да насочи голяма част от бизнеса си към производството на електрически автомобили.

В същото време книжата в медийния сектор се радваха на интерес от инвеститорите и той отбелязва като цяло ръст от над половин процент, което до голяма степен се дължи на добри корпоративни новини. Френският медиен конгломерат Vivendi отчете по-добри от очакваното данни за третото тримесечие, подкрепен от представянето на Universal Music Group. Акциите на листнатата в Париж компания поскъпнаха с над 3%.

Повишение отбелязаха и книжата на шведската компания NIBE Industrier, след като тя отчете ръст в печалбата преди облагането с данъци от 20% за първите девет месеца на годината. Акциите увеличиха стойността си с над 5,7%.

На обратния полюс се намира британският производител на лекарства Astrazeneca, който съобщи в петък, че комбинацията от две имунотерапевтични лекарства не е дала очакваните резултати в рамките на проучване за борба с определен вид рак на белия дроб. В резултат книжата й поевтиняха с 1,8%.

Британският паунд от своя страна успя да се възстанови до известна степен в петък, след като в четвъртък валутата отбеляза най-голямата си еднодневна загуба спрямо еврото от октомври 2016 г. насам.

В петък паундът успя да достигне цена от 1,284 паунда за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още