IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачка блокира градския транспорт на Берлин

Синдикатите настояват за по-високи заплати и повече свободни дни за персонала

10:05 | 16.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Около осем часова предупредителна стачка парализира голяма част от обществения транспорт в Берлин. Автобусите и мотрисите бяха затворени в депата и метростанциите. Стотици хиляди пътници се качваха на регионалните влакове, по колите и велосипедите или трябваше да ходят пеша. Въпреки задръстванията до  хаос не се стигна, предава DPA. Също така летището Tegel не бе достъпно с автобус, а това летище не разполага със железопътна връзка.

По-късно автобусите, трамваите и метрото отново заработиха.

В рамките на спора за колективно договаряне в транспортния оператор Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), синдикатът Verdi иска да договори повече пари и свободно време за приблизително 14 500 служители на BVG и дъщерното дружество Berlin Transport. Общинската асоциация на работодателите нарича това изискване невъзможно. Но служителите били на предпоследното място в Германия по плащане, каза ръководителят на преговарящия екип на Verdi Джереми Арнд.

Изискват се и коледни бонуси за новодошлите, отпадане на по-ниските заплати и по-бързи увеличения на заплатите, а за членове на синдикатите еднократна сума от 500 евро. На 5 март се очаква преговорите отново да се подновят.

Възможни са още предупредителни стачки. При следващия кръг на колективното договаряне на масата трябва да има по-добра оферта от работодателите, казва Арндт по време на митинг пред централата на BVG. „В противен случай трябва да предприемем следващите стъпки."

BVG е най-голямата общинска транспортна компания в Германия. С 2,9 милиона клиенти  това е гръбнакът на обществения транспорт в Берлин. За сравнение градската железопътна линия отчита 1,4 милиона пътници дневно (S-Bahn). Тя принадлежи на Deutsche Bahn и не е засегната от конфликта за колективни преговори в BVG.

Това беше първата голяма предупредителна стачка в компанията от седем години. Преди нея имаше критики, че Verdi е стартирал стачката едва след втория кръг от преговорите и че служителите ще стачкуват за повече от осем часа.

„Ние не правим стачки срещу пътниците, а за пътниците", каза директорът на департамента на Verdi Сузане Щумпенхузен. Само с по-високи заплати BVG можела да намери необходимия персонал и да задържи добрите кадри.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още