IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачките стопиха оперативната печалба на Air France-KLM с 330 млн. евро

Най-големият авиопревозвач в Европа сви прогнозата си за годишната печалба с 500 млн. евро. заради стачните действия

11:18 | 29.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Стачките са свили с 330 млн. евро оперативната печалба през третото тримесечие, като последиците от тях няма да отшумят скоро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стачките са свили с 330 млн. евро оперативната печалба през третото тримесечие, като последиците от тях няма да отшумят скоро. Снимка: Ройтерс

Печалбата на Air France-KLM Group за третото тримесечие намалява след стачката на пилотите в поделението Transavia, продължила две седмици. От най-големия авиопревозвач в Европа предупреждават, че ще затегнат управлението на финансите на фона на очакваните слаби резервации през четвъртото тримесечие, предава Bloomberg.

Оперативната печалба за периода юли-септември намалява до 247 млн. евро от 641 млн. евро, реализирани преди година. Нетната печалба се свива с 32% на годишна база до 100 млн. евро.

Френската компания вече сви прогнозата за годишната си печалба преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) в интервала от 1,7 млрд. до 1,8 мрлд. евро. Спрямо предходната прогноза очакванията намаляват с 500 млн. евро, на колкото всъщност се изчисляват загубите от стачните действия.

Натискът върху цените на билетите ще продължи след най-дългата стачка в историята на компанията, но и на фона на по-неблагоприятните пазарни условия, посочват от Air France-KLM в становище, придружаващо тримесечния отчет.

„Тежката търговска среда и потенциалните късни резервации ще ни се отразят през четвъртото тримесечие“, предупреждава финансовият директор на авиокомпанията Пиер-Франсоа Риолачи. По негови думи неподчинението на служителите е свило с 330 млн. евро оперативната печалба през третото тримесечие, а последиците от стачката няма да отшумят скоро.

Air France-KLM затегна коланите на разходите с приемането на тригодишния план наречен „Transform 2015“. Компанията се разделя с губещия си бизнес за превоз на товари и търси начини да преструктурира операциите си във Франция и Европа заради конкуренцията на нискобюджетните авиопревозвачи.

Френската компания ще адаптира инвестиционните си планове, ще ускори процеса по намаление на разходите и ще управлява „динамично“ портфейла си, за да засенчи негативния ефект от стачката върху финансовите резултати.

На борсата в Париж акциите на Air France-KLM поевтиняват с 2% до 6,52 евро. От началото на годината те са изгубили 15% от стойността си. Така пазарната капитализация на авиокомпанията възлиза на 1,95 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още