IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard Chartered и RBS преминаха успешно стрес тестовете на Bank of England

Резултатите успокояват инвеститорите, които се опасяваха, че опитите на кредиторите да повишат капитала може да са недостатъчни

13:54 | 01.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Standard Chartered Plc и Royal Bank of Scotland Group Plc преминаха успешно през последните стрестестове на Bank of England (ВоЕ), успокоявайки инвеститорите, които се опасяваха, че опитите на кредиторите да повишат капитала си може да се окажат недостатъчни, за да устоят на по-сериозен тест, съобщава Bloomberg.

Нито една от двете банки няма да има нужда от привличане на допълнителен капитал от инвеститорите, макар че не са се справили достатъчно добре при някои части от оценката, заяви централната банка на Англия. „Последният стратегически преглед и стъпките, предприети за заздравяване на капиталовата позиция“ на Standard Chartered означават, че няма нужда банката да представя нов план. RBS също се освобождава от това задължение след привличането на милиарди от продажбата на потребителското звено в САЩ и обявяването на планове за емитиране на дълг.

„Възприемаме резултатите от този преглед като изключително положителни за сектора, затова инвеститорите трябва да си отдъхнат в това отношение“, заяви Гари Грийнууд, анализатор в Shore Capital Group Ltd.

Вторите публични стрес тестове на ВоЕ помагат за укрепване на доверието на инвеститорите във финансовата система седем години, след като глобалните сътресения принудиха правителството да спасяват кредиторите, включително RBS. Най-големите британски банки биват подложени на проверка за устойчивостта им към шокове, включително забавяне на Китай, свиваща се икономика на еврозоната и срив на цените на суровините. При стресовия сценарий седемте кредитора отчитат спад на печалбата от около 100 млрд. паунда, повече отколкото по време на финансовата криза.

RBS не е успяла да отговори на индивидуалните насоки за капитал при тестове, базирани на данните от края на 2014 г., заяви ВоЕ в четвъртък. Standard Chartered също не е успяла да постигне 6-процентовото целево капиталово съотношение, показател за финансова сила. В оценката кредиторите, фокусирани върху развиващите се пазари, отчитат спад на съотношението на показателя за финансова сила Tier 1 – капитал спрямо рискови активи, до 5,1%, което е над минималната оценка за преминаване на теста от 4,5%. В RBS показателят е достигнал до 5,9%.

През ноември Standard Chartered разкри планове за емитиране на права за привличането на 5,1 млрд. долара и повишаване на съотношението Tier 1 до 13,1% от 11,5%. Продажбата на акциите ще продължи до 10 декември.

Банките трябваше да поддържат и коефициент на ливъридж от 3%. За да преминат теста, те можеха да включат към това продажба на активи или намаляване на разходите, действия, които биха предприели при реални стресови условия. И двете банки щяха да се провалят по този показател без възможността за тези допълнителни действия.

ВоЕ публикува резултатите заедно с последния си отчет за финансовата стабилност, в който подчертава мнението си за капиталовите регулации. Банката сигнализира, че постепенно ще повиши антицикличния капиталов буфер до 1%, тъй като британската икономика се възстановява от кризата, но рисковете за стабилността отново се появяват. Буферът принуждава банките да заделят капитал за подкрепа на кредитирането при спад на икономиката, като в момента той е на ниво от 0%.

Стрес сценарият на ВоЕ включва глобално забавяне, свиващи се икономики в еврозоната и Обединеното кралство, забавяща се икономика на Китай, застой в САЩ и срив на развиващите се пазари, предизвикващ спад на цените на петрола до 38 долара за барел.

През стрес тестовете за тази година преминават Standard Chartered, HSBC Holdings Plc, Barclays Plc, Lloyds, Nationwide Building Society, RBS и Santander U.K. Plc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още