IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard Chartered планира съкращения на разходите в размер на 700 млн. долара

Британската банка вероятно ще продаде своя дял в индонезийската PT Bank Permata Tbk, възлизащ на 835 млн. долара

14:22 | 26.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският кредитор Standard Chartered PLC заяви, че възнамерява да съкрати своите разходи със 700 млн. долара и да се раздели със звената и бизнесите със слаба възвръщаемост като част от своята тригодишна стратегия за стимулиране на растежа и удвояване на изплащанията на дивиденти, съобщава Ройтерс. 

Банката планира да постигне възвръщаемост на собствения капитал от поне 10% до 2021 г. спрямо 5,1% за 2018 г. и възнамерява да предостави на акционерите излишъка от капитал, който не е бил използван за финансирането на растежа.

Нарастването на печалбата и продажбите трябва да генерират този излишък на капитал, споделят от Standard Chartered, добавяйки, че планът включва и продажбата на бизнеси със слаба възвръщаемост.

„Ние ще постигнем това чрез фокусиране върху сферите, в които имаме обособено предимство, премахвайки причините за по-слаба възвръщаемост и стимулиране на иновациите и продуктивността“, споделя главният изпълнителен директор на кредитора Бил Уинтърс.

Банката заяви, че цели да подобри своята възвращаемост в района на Азия, в частност Индия, Южна Корея, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Индонезия.

Standard Chartered добави още, че нейният 45-процентен дял в индонезийската банка PT Bank Permata Tbk вероятно ще бъде продаден заради високите разходи и слабата печалба, като въпросният дял е оценен на приблизително 835 млн. долара.

Акциите на британския кредитор поевтиняха с повече от 40% от встъпването в длъжност на Уинтърс през юни 2015 г., бивш банкер на американската JPMorgan Chase, а през изминалата година нейните книжа, които се търгуват на Лондонската фондова борса, отчетоха спад от 22%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още