IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира постоянният спасителен фонд за еврозоната

ESM е крайъгълeн камък за валутния съюз, заяви председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер, който ще оглави фонда

20:45 | 08.10.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стартира постоянният спасителен фонд за еврозоната

От днес официално заработи новият постоянен спасителен фонд за еврозоната (ESM - European Stability Mechanism), след като стартът му бе даден от финансовите министри от валутния съюз (т. нар. Еврогрупа) на срещата им в Люксембург, съобщава ВВС.

ESM ще разполага с пълния си капацитет от 500 млрд. евро до края на 2014 г. В началото той ще функционира заедно с временния спасителен фонд - EFSF (European Financial Stability Facility), като впоследствие ще го замени.

Първите вноски на държавите към фонда ще бъдат направени през следващата седмица. Най-голямата европейска икономика – Германия, ще осигури около 27% от ресурса на фонда.

Новият фонд ще бъде оглавен от председателя на еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

„Стартирането на ESM е крайъгълeн камък за бъдещето на валутния съюз", заяви той след учредителната среща за фонда на финансовите министри от еврогрупата, които съставляват неговия борд.

Фондът „осигурява на еврозоната постоянен солиден защитен механизъм и ни дава мощен набор от ефикасни и гъвкави инструменти”, заяви по-рано европейският комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.

Придвижваме се напред, като допълваме икономическия и валутен съюз с важен компонент. Преди 2,5 години нямахме никакви инструменти и трябваше да създавам спасителния пакет за Гърция и временния фонд за еврозоната, каза той.

Веменният EFSF вече отпусна 190 млрд. евро на Гърция, Ирландия и Португалия, но според някои критици размерът на постоянния ESM от 500 млрд. евро няма да е достатъчен да спаси еврозоната.

„Добрата новина е, че чрез разумното използване на средствата за покупки на ДЦК парите могат да се въртят доста дълго време”, коментира Сара Хюин, ръководител Глобални анализи в Standard Chartered.

„Голямото притеснение е, че Италия може да има нужда от помощ и да прибегне до пълен спасителен пакет. Дори 500 млрд. няма да успеят да осигурят пълни 3-годишни спасителни програми за Испания и Италия”, посочва тя.

На Испания вече бе отпусната помощ за банките, като страната предстои да получи до 100 млрд. евро за финасовия си сектор. Очаква се Испания да поиска официално държавна спасителна помощ.

При пристигането си в Люксембург обаче германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че Мадрид не се нуждае от допълнителна помощ.

На Испания не й трябва спасителна програма. Страната прави всичко необходимо във фискалната политика и стриктурните реформи. Испания има проблем с банките след спукването на балона при недвижимостите, затова и получава европейска помощ за тяхната рекапитализация, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 0
Niflore
преди 11 години
" Новият фонд ще бъде оглавен от председателя на еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. "The fund will be headed by Klaus Regling, the German official who has been in charge of the EFSF. може да се поправите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Абсолютно съм съгласен, нас ни чака хомота! И аз като теб мисля, че ГЕРБ ще си купи втори мандат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
За някои може би да, но за нас българите.....не мисля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Стартира началото на края на кризата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още