IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статакис: През 2030 г. нищо в енергетиката няма да е същото

Гърция има план да превърне островите в устойчиви енергийни системи, разказа гръцкият енергиен министър

11:13 | 10.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Енергийният пазар се променя много бързо и през 2030 година нищо няма да бъде същото, което познаваме днес", коментира енергийният министър на Гърция Йоргос Статакис по време на конференция, провела се на о. Наксос.

Статакис е категоричен, че страната има едва десетилетие, за да се подготви за новите условия с визия и план за развитие, допълва Ana Mpa. Една от насоките за развитие е навлизането на възобновяемите източници, което за енергийният министър на южната ни съседка е без алтернатива.

Плановете на гръцкото правителство са развитието на възобновяемите източници на островите, превръщайки ги в устойчиви системи за производство на енергия. Този план за "енергийни" или "умни" острови съдържа в себе си и политика за развитие на транспорта, индустрията, строителството и туризма.

Голяма част от гръцките острови реално не са част от енергийната мрежа на страната и са самостоятелни системи. Нужната енергия се произвежда от централи, често използващи петрол, който е голям замърсител.

В годините на кризата развитието на иновациите и навлизането на новите технологии, включително и в енергийната система, бяха забавени. Сега обаче правителството е разработило процедури за развитието на възобновяемите енергийни източници, като един от аспектите е рамка за планиране за използването на земите за развитието на този сектор.

Така островите могат да се превърнат в устойчиви системи за производство на енергия от възобновяеми източници, вярват в Атина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още