IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО отсъди в полза на ЕС в спора за износа на свинско месо за Русия

Казусът се отнася до забраната, наложена от Москва, във връзка с появата на африканска чума по свинете в някои страни от общността

16:30 | 22.08.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
СТО отсъди в полза на ЕС в спора за износа на свинско месо за Русия

Световната търговска организация (СТО) отсъди в полза на Европейския съюз (ЕС) в спора му с Русия относно износ на свинско месо и живи животни, съобщават от ЕК. Москва наложи забраната в началото на 2014 година, визирайки няколко случая на африканска чума по свинете в държави от ЕС.

Отказът на Русия да внася определени продукти от ЕС и да адаптира сертификатите за внос между ЕС и Русия не се основава на международни стандарти и нарушава правилата на Споразумението за санитарните и фитосанитарните мерки на търговската организация.

Според СТО предприетата от Русия мярка няма почти нищо общо с реални санитарни или здравни рискове.

Докладът на работната група на търговската организация може да бъде обжалван в срок от 60 дни. Ако в рамките на този период не бъде регистрирано обжалване, докладът щ ебъде приет и Русия ще бъде задължена да изпълни препоръката, допълват от Брюксел.

В настоящия момент Москва все още не позволява внос на месо и месни продукти от ЕС, но заради политически мотивираната забрана, въведена през август 2014 година. Тогава страната отговори на икономическите санкции на Запада с временно ограничение на вноса на хранителни продукти от ЕС, САЩ и Австралия.

Забраната трябваше да действа една година, но беше удължена, след като и ЕС продължава своите ограничения, поставени пред Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
ем кво ЕС ше го побълбукат и ше си тръгнат кво друго могат да напраат ?!? ми нишо. На нас може да ни се дърват ама на тези трудно явно за 2 год. не са разбрали още .... "придатъка на Запада" нешо много се опъва да му се невиди ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
Тва с "ше бъде задължена Русия..." ме кефи ми да видим .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
*** го да го *** не не ше ни купуате свинското ама ние нема ви продааме други раоти ... и ше слагаме санкции ... :)) Има си хас Американската 100 да отдъди нещо различно от тва че руснаците са "виновни", а дъмпинговите мита на метали на Русия и Китай тва в чия полза пак на ЕС... Ше стане кат съда в Хага и Китайско море с Китай и ше почешат коня за гривата Еврогейтаците и гатоо поне са мнооо отворени .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"...докладът ще бъде приет и Русия ще бъде задължена да изпълни препоръката, допълват от Брюксел."Тия , дето допълват от Брюксел , май са забравили , че Русия не е от подопечните им .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още