Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

СТО позволи на ЕС да наложи мита върху стоки от САЩ за 4 млрд. долара заради Boeing

Решението е част от юридически спор, който се води от 2004 г. между ЕС и САЩ относно държавните помощи за Airbus и Boeing

СТО позволи на ЕС да наложи мита върху стоки от САЩ за 4 млрд. долара заради Boeing

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Световната търговска организация (СТО) упълномощи Европейския съюз (ЕС) да наложи мита върху американски стоки за износ на стойност 4 млрд. долара като компенсация за субсидиите, предоставени на аерокосмическата компания Boeing от страна на Вашингтон, съобщава Euractiv.

Решението е част от юридически спор, който се води от 2004 г. пред СТО и противопоставя ЕС и САЩ по въпроса за държавните помощи, отпускани към европейската самолетостроителна компания Airbus и американската Boeing.

Преди година СТО разреши на САЩ да наложат мита от 10% за самолетите и 25% за европейски стоки и услуги заради незаконно отпуснати субсидии към Airbus. 

Още по темата

Европейската комисия (ЕК) е изготвила списък на американските продукти, които ще бъдат обложени с мита, включително самолети, трактори, сладки картофи, фъстъци, замразени портокалови сокове, тютюн, кетчуп и тихоокеанска сьомга, според Euractiv.

Разрешеният размер на митата е доста под одобрените от СТО американски мита, засягащи европейски стоки на стойност 7,5 млрд. долара.

След решението на СТО ЕК предложи да прекрати търговската война и да намери приятелско решение на 16-годишния спор около субсидиите за производителите на самолети.

„ЕС незабавно ще се ангажира отново със САЩ по положителен и конструктивен начин, за да вземе решение за следващите си стъпки. Нашето силно желание е да се постигне споразумение“, сподели заместник-председателят на Комисията по икономическите въпроси Валдис Домбровскис, който отговаря и за търговията.

Ако Вашингтон откаже да се ангажира с решение на казуса чрез преговори, както процедира администрацията на Доналд Тръмп досега, Домбровскис добави, че ЕС ще бъде принуден да защитава интересите си и да реагира пропорционално.

След решението относно Airbus през миналата година Вашингтон наложи наказателни мита от 25% върху продукти на ЕС като вино, сирене и зехтин. През март 10-процентните мита за самолетите на Airbus бяха повишени до 15%.

ЕС ще може да наложи своите ответни мита от 27 октомври, седмица преди президентските избори в САЩ.

Спорът между Airbus и Boeing е един от многото фронтове на търговската война между ЕС и САЩ. Президентът Тръмп също заплаши европейските производители на автомобили с наказателни мерки, а правителствата на ЕС с нови задължения в отговор на предложения от ЕС цифров данък за технологичните гиганти.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Енергийната трансформация на Гърция засега прави цената на тока по-ниска