IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stoxx 600 изпраща най-добрата си седмица от два месеца

Общоевропейският индекс напредна с 0,5%, като технологичният сектор прибави 2,4%, а автомобилният изтри 0,6%

19:29 | 08.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите европейски индекси приключиха търговията в петък на положителна територия, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 0,5%, като технологичният сектор прибави 2,4%, а автомобилният изтри 0,6%. Индексът записа и най-добрата си седмица от близо два месеца насам с ръст за периода от 3%, показват данни на Ройтерс.

На този фон германският бенчмарк DAX достигна ново рекордно равнище в петък сутринта. Показателят завърши сесията с ръст от 0,6%.

От своя страна британският измерител FTSE прибави 0,24% , а френският САС – 0,7%.

Европейските пазари продължиха петъчната тенденция за повишения от Азия, където южнокорейският показател Kospi напредна с 3,9% и поведе ръстовете.

Акциите на южнокорейския автомобилопроизводител Hyundai Motors поскъпнаха с над 20%, след като се появиха съобщения в медиите, че компанията води преговори с Apple за разработването на електрически превозни средства и батерии.

Отвъд Океана индексите S&P 500 и Nasdaq Composite отбелязаха нови рекорди въпреки съобщенията, че американската икономика изненадващо е загубила работни места през последния месец.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп обяви, че приема победата на Джо Байдън на изборите – за първи път от провеждането на вота в началото на ноември. На 20 януари предстои Байдън да поеме поста, но въпреки това се появиха призиви за импийчмънт на Тръмп заради подстрекателството му към неподчинение, довело до щурма на сградата на Конгреса от негови привърженици.

При индивидуалните акции тези на Credit Suisse поевтиняха с 3,6%, след като компянията публикува прогноза за загуба през четвъртото тримесечие заради предвидени 850 млн. долара, предвидени за уреждането на правен спор в САЩ.

Значително поевтиняване отбелязаха и акциите на англо-германския туроператор Tui, които се сринаха с близо 22%, след като обяви увеличение на капитала от 545 млн. евро, за да укрепи финансите си.

Акциите на френската група Sodexo, търгувани на парижката фондова борса, поскъпнаха с близо 10,5%, след като компанията отчете по-добри от очакваното тримесечни резултати и повиши прогнозата си.

Книжата на германската компания за полупроводници Infineon Technologies също поскъпнаха със 7%, след като нейният партньор Samsung Electronics обяви положителна прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още