IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от рецесия потопиха европейските пазари

Паневропейският индекс Stoxx 600 отчете спад от над половин процент, като водещите борси и индекси също се придвижиха на негативна територия

19:17 | 22.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в четвъртък на отрицателна територия, след като страховете от рецесия се завърнаха, съобщава CNBC. Пазарите също така очакват повече яснота за състоянието на икономиката от представители на Федералния резерв на САЩ, сред които и гуверньорът Джером Пауъл, до края на седмицата.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отчете спад от над половин процент, като водещите борси и индекси също се придвижиха на негативна територия.

Сходен спад отчете и германският измерител DAX, който се раздели с 0,47% до ниво от 11 747,04 пункта. Френският индекс CAC пък отписа 0,87% до 5388,25 пункта. Британският бенчмарк FTSE 100 отчете спад с над процент до ниво от 7128,18 пункта.

Мрачното настроение обви европейските пазари, след като доходността по 10-годшните американски държавни ценни книжа отново спадна под тази по 2-годишните. След вчерашното публикуване на протоколите от последното заседание на Фед в края на миналия месец кривата за кратко се обърна, като това стана отново в четвъртък.

На валутните пазари коментар на германския канцлер Ангела Меркел даде тласък в цената на британската лира. Според германския лидер би могло да бъде намерено решение на спорния въпрос за ирландската граница преди датата за излизане на Великобритания от ЕК – 31 октомври.

Към 19 ч. курсът на паунда е 1,2249 долара, поскъпване от близо процент.

При отделните компании акциите на листнатата в Лондон NMC Health поскъпнаха с 18,6%, като по-рано през деня достигнаха ръст от 42%, след като Ройтерс съобщи, че две групи са направили конкурентни предложения за 40-процентен дял в базираната в Обединените арабски емирства компания.

Книжата на Thyssenkrupp поскъпнаха с 5,6%, след като се появиха съобщения, че германският конгломерат е подал оплакване срещу опита на ЕС да блокира негово съвместно предприятие с Tata Steel.

На обратният полюс са книжата на датския производител на болнично оборудване Ambu, които поевтиняха с 15,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още