Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Страните от ЕС още търсят общо решение за цената на тока

Общността е разделена по въпроса трябва ли реформа на енергийните пазари, или не, да се ползват ли ядрени мощности и газ, или не

Страните от ЕС още търсят общо решение за цената на тока

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от ЕС не могат да намерят общо решение за енергийната криза, обхванала общността, което да удовлетворява всички. По-късно днес (2 декември) енергийните министри отново ще дискутират казуса. Планира се да бъдат разгледани оценките на ACER, обединението на европейските енергийни регулатори, функционирането на енергийните пазари в ЕС, както и доклад относно търговията с въглеродни емисии.

Именно промените в енергийния пазар разделят страните, пише Ройтерс. Германия, Нидерландия, Дания и още шест държави се обявиха против призивите за реформи. Според тяхното становище промяна в правилата на търговията и таван на цените би обезкуражило търговията с електроенергия между държавите и така ще провали идеята за общ европейски пазар на електроенергия.

Освен това опасенията са, че намесата тук може да навреди и на плановете за развитие на зелената енергия.

Още по темата

Но Франция, Испания и Полша натискат за промени, включително и за ограничаване на финансовите участници на пазара на въглеродни емисии на ЕС, както и за общи покупки на природен газ и формирането на общи стратегически резерви от суровината.

В момента много от държавите в ЕС прилагат временни мерки за защита на уязвимите домакинства и бизнеса. Сред предприетите мерки са намаляване на ДДС върху цената на тока и различни директни помощи.

България например отпуска по 110 лева на мегаватчас потребена електроенергия за бизнеса, а битовите потребители на този етап са защитени на регулирания пазар. Страната ни е единствената в ЕС, в която все още няма пълна либерализация на енергийния пазар. От ЕК коментират, че сега това е от полза, но в дългосрочен план това може да се окаже по-скъпо за потребителите.

Ройтерс допълва, че в заседанието на енергийните министри може да бъде включена още една точка за обсъждане - зелената таксономия. Всички в момента очакват заключението на Европейската комисия относно възможността да бъдат признати за устойчиви ядрената енергия и природният газ.

Тази тема също разделя ЕС на два лагера. Германия е против ядрената енергия, обявявайки я за опасна, скъпа и бавна за реализиране технология, въпреки че е нискоемисионна и би спомогнала за реализирането на зелените цели на ЕС. От своя страна Франция лобира в подкрепа на ядрените мощности, изтъквайки факта, че общността не може да се откаже от енергоизточиник, който не увеличава зависимостта от вноса на енергийни ресурси.

Преди началото на заседанието енергийният министър на Словения Йерней Въртовец, чиято страна е ротационен председател на Европейския съвет, коментира, че само зелените мощности не са достатъчни и е необходимо "да отворим вратите за нови технологии, включително и  ядрена енергия". 

Министрите ще дискутират още въпроси от пакета Fit for 55, който се отнася до изпълнението на зелените цели на общността.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ЕС е толкова мудна и тромава система. Те 5 години не могат да решат какво да правят с местенето на часовниците 1 час напред-назад, вие ги чакате по такива важни въпроси да вземат бързи решения. Толкова "скопени" политици никога не е имало, а бъдещето ни е в техни ръце.

Още от Европа
"Нафтогаз Украйна": Германия получава преимущество със "Северен поток 2"