IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС ще са длъжни да уведомяват ОЛАФ при злоупотреби с еврофондове

Споразумението може да бъде разгледано и като първа стъпка към създаването на Европейска прокуратура, коментира еврокомисарят за данъчната политика Шемета

14:13 | 09.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Страните от ЕС ще са длъжни да уведомяват ОЛАФ при злоупотреби с еврофондове

Страните от Европейския съюз ще имат задължението да уведомяват европейската служба за борба с измамите ОЛАФ при наличието на случаи, касаещи злоупотреби с европейски средства.

Това предвижда споразумение между Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия. Документът получи одобрението от комисията по бюджет към ЕП, съобщиха от самата комисия.

„За“ гласуваха 19 депутати, членуващи в комисията, нямаше гласували „против“, а двама се въздържаха.

Споразумението е резултат от дългогодишни преговори между различни институции. Целта е да бъде подпомогната работата на агенцията за борба с измамите в изясняване на случаи на кражби или други злоупотреби с еврофондовете.

В текста са дадени ясни дефиниции на „кражба“ и „нередности“, отчетени са и правото на защита на засегнатите от разследванията страни, коментират още от ЕП. Реално новият документ подобрява обмена на информация между ОЛАФ и националните институции, натоварени с разследване на престъпленията с еврофонодове.

След одобрението от страна на комисията по бюджет, сега споразумението ще трябва да бъде гласувано и от всички европейски депутати, което вероятно ще стане още по време на пленарната сесия през ноември. На пръв поглед гласуването изглежда формалност след постигнатите договорености до този момент.

Комисарят по въпросите на данъчната политика Алгирдас Шемета коментира, че разследванията на ОЛАФ всъщност защитават средствата на европейските данъкоплатци и в този смисъл приветства това споразумение. За него то не ограничава независимостта на институциите в отделните държави, а всеки европеец ще има полза от по-малкото злоупотреби с европейски средства.

Шемета допълни, че споразумението може да бъде разгледано и като първа стъпка за създаването на Европейска прокуратура. За тази нова институция загатна председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу в септемврийската си реч за състоянието на съюза. Конкретно предложение обаче ще очакваме едва през следващата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Да бе да! Вервайте си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още