Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Стремителен ръст на груповото финансиране бе отбелязан в Швеция

Ниските лихви предизвикват вложителите да се оглеждат за стартиращи компании

Стремителен ръст на груповото финансиране бе отбелязан в Швеция

Изглед от Стокхолм. Снимка: Pixabay

Краудфъндингът* е нараснал в Швеция с 548% до 86 млн. евро през 2016 г. в сравнение с предходната година и така сраната се оказва сред най-бързо развиващите се пазари в Европа, съобщава скандинавската платформа за групово финансиране FundedByMe. Платформата се позовава на нов доклад на министъра на финансите Пер Болунд, представен в края на март. 

Още по темата

От  FundedByMe твърдят, че властите са положително настроени към груповото финансиране, предвид отбелязания през миналата година силен растеж и новият доклад има за цел да гарантира качествата на пазара и да защити инвеститорите. В доклада се отбелязва, че груповото финансиране има висок принос както за вложителите, така и за предприемачите.

Добре е най-накрая да имаме ясна позиция на финансовото министерство за този тип финансиране, в случая разписана на 549 страници. Министерството вижда ползата за обществото от краудфъндинга и иска да засили позициите му, коментира Даниел Дабоци, изпълнителен директор и съосновател на платформата.

Според Михаела Берглунд, главен директор по продажбите, все повече предприемачи гледат на краудфъндинга като вариант за финансиране на проектите. А допълнителен фактор за интереса на вложителите към стартъпите са били по думите й ниските лихвени проценти. 

Платформата FundedByMe през миналата година е съдействала за финансирането на 470 компании от 25 различни страни с над 49 млн. евро. 

* На английски: crowdfunding – групово финансиране 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Армин Лашет призова ХДС и ХСС да побързат с избора на кандидат за канцлер