IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрес тестовете притискат европейските банки да увеличат капитала си по-бързо

Краткият срок поражда известно безпокойство относно компромисите, които трябва да се направят, за да бъдат изпълнени задачите

10:31 | 13.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стрес тестовете притискат европейските банки да увеличат капитала си по-бързо

Европейските банки са принудени по-бързо да повишат способността си за понасяне на загуби преди края на стрес тестовете, които предизвикаха критики относно своя дизайн, пише Bloomberg.

Председателят на швейцарската UBS AG и бивш директор на Централната банка на Германия (Bundesbank) Аксел Вебер смята, че банките, които преминават през стрес тестовете и които са изчерпали своя капитал е много вероятно да се възстановят бавно от „сърдечния удар на преминатия тежък физически изпит“. Миналата седмица Moody’s Analytics Inc. разкритикува тестовете за това, че не са последователни.

Европейската централна банка (ЕЦБ) се зае със задачата да докаже, че банките в региона са в добро състояние преди да поеме надзора над тях през ноември. Финансовата институция предприе безпрецедентни прегледи на качеството на активите в балансите им (Asset Quality Review) и стрес тестове година преди да приеме новата си роля. Напрежението относно краткия срок породи известно безпокойство относно компромисите, които трябва да се направят, за да бъдат изпълнени задачите в определеното за това време.

„При равни други условия обикновено бихте започнали с прегледи на качеството на активите, да направите изводи, а чак след това да започнете със стрес тестовете“, критикува последователността Елке Кьониг, директор на немския финансов регулатор Bafin. „Но в този случай това не е опция заради времевите ограничения.“

Прегледите на балансите и стрес тестовете са финалните стъпки преди ЕЦБ да представи цялостните резултати през октомври. С наближаването на крайния срок редица банки от италианската Banca Monte dei Paschi di Siena SpA до австрийската Raiffeisen Bank International AG обявиха намерението си да продадат акции, за да заздравят балансите си.

Към края на април кредиторите в региона са предприели мерки на стойност 104 млрд. евро, измежду които продажби на активи, емисии на конвертируеми облигации и продажби на акции, разкри вчера вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио.

„В резултат доверието към банковия сектор на еврозоната се подобри“, каза той във Виена, цитиран от Bloomberg. „От първото тримесечие на миналата година цените на банковите акции поскъпнаха почти двойно спрямо средното за пазара.“

„Този процес трябва да продължи вместо банките да чакат, докато излязат резултатите от оценките и чак след това бъдат принудени да предоставят капиталови планове на надзорните органи“, смята Кьонинг.

Според него обаче някои немски банки могат да изпитат трудности при преминаването на неблагоприятния сценарий на стрес тестовете, предприети от Европейския банков орган и ЕЦБ миналия месец.

Моделът симулира неравновесие, което започва със срив на световния облигационен пазар и струва на икономиката на региона повече от 7 процентни пункта изгубено производство за три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още