IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на морската част на TAP започва през 2018 г.

Местните общности в Италия засега не успяват да спънат плановете за изграждане на газопровода

17:51 | 25.04.17 г.
<p>
	Трасето на Южния газов коридор. Снимка: <em>TAP</em></p>

Трасето на Южния газов коридор. Снимка: TAP

Строителството на морската част на Трансадриатическия газопровод (TAP) ще започне през 2018 година, както е по план. Това съобщават източници от компанията Saipem, която е наета да изгради съоръжението, пред Natural Gas World.

Първите дейности са свързани с изграждането на микротунелите, през които тръбите ще излизат на повърхността на италианския бряг.

Именно тези тунели можеха да спънат проекта. Местните общности в провинция Мелендуньо се обявиха против изграждането на газопровода и поискаха от съда да спре дейностите, мотивирайки своя иск с неясните планове за преместване на маслинови дървета, които са на пътя на тръбите.

Проектната компания на TAP обяснява на сайта си, че преместени ще бъдат 231 маслини, за да бъде построен микротунелът за тръбите. Тези тунели трябва да съхранят плажа край градчето Сан Фока. След като приключат строителните работи, дърветата отново ще бъдат върнати на местата им, гарантират от компанията.

Италиански съд на първо време замрази работите по газопровода, но преди дни се произнесе, че дейностите могат да продължат, допълва Ройтерс.

Saipem беше наета да изгради морската част на TAP (по дъното на Адриатическо море) през април 2016 година. От компанията коментират, че много внимателно планират работата си по проекта, който е един от приоритетните за ЕС. По газопровода ще тече газ от Каспийския регион към Европа, диверсифицирайки източниците и маршрутите на суровината за Стария континент.

TAP е крайното звено на Южния газов коридор. Преди това трябва да бъде изграден Трансанадолският газопровод (TANAP) през територията на Турция. Общата дължина на TAP е 878 километра през територията на Гърция (550 километра) и Албания. Участъкът по морското дъно е с дължина от 105 километра.

Общият капацитет на газопровода на първо време е 10 млрд. куб. метра, но той може да се увеличи с изграждането на компресорни станции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още