IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на "Турски поток" може да започне през октомври

Дали по газопровода ще тече газ и за Европа, ще зависи от Европейската комисия

09:15 | 07.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Строителството на "Турски поток" може да започне през октомври

Строителството на първата тръба на "Турски поток" може да започне през октомври. Тогава ще бъдат подписани всички междуправителствени споразумения за реализацията на проекта, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Очакванията са, че газопроводът ще бъде изграден през 2019 година. Стойността му ще бъде около 11,4 млрд. евро. Капацитетът на всяка една от тръбите, които трябва да бъдат изградени, ще бъде 15,7 млрд. куб. метра годишно.

Засега по проекта ще бъде изградена една тръба, по която Русия ще доставя газ за вътрешния пазар в Турция. "Тя може да замени западния маршрут, по който сега получаваме руски газ", коментира турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу по време на форум в Словения.

В момента Турция получава газ предимно директно от Русия през "Син поток", а останалите количества - чрез Балканския газопровод, който преминава през територията на Украйна, Румъния и България.

Чавушоглу не отхвърля възможността и да бъде изградена и втора тръба на "Турски поток", през който да минава газ за Европа. Суровината ще бъде доставяна за европейския пазар чрез газов хъб на турско-гръцката граница.

Реализацията на този план обаче ще зависи от Европейската комисия. Такова заявление вече направиха и от Русия, и от Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още