IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студената зима поставя под изпитание енергийната система на Европа

Ниските температури повишават рекордно потреблението на газ и ток, доставките на въглища се оказват проблем за някои страни

10:38 | 15.01.17 г. 3
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Необичайно ниските температури за последните три десетилетия изправя пред изпитание енергийната система на Европа. Леденостуден вятър, арктически температури и замръзнали реки обхващат целия континент, пише в коментар Bloomberg.

Цените на природния газ се повишиха до най-високото си ниво за последните две години. Норвегия и Русия изнасят рекордни количества от суровината, а потреблението е високо. Природният газ е един от основните източници за производството на топлоенергия в Европа.

Франция съобщи за спешна нужда от газ в югоизточните части от страната, а потреблението на ток в цялата страна вероятно ще подобри рекордите, поставени през 2012 година.

Потреблението на електроенергия в Източна Европа също е рекордно високо. Гърция и България спряха износа на ток, а в Турция ограничиха доставките на газ за бизнеса, когато Истанбул беше покрит от сняг, допълва агенцията.

Януари ще бъде един от най-студените месеци за последните пет години, а студът ще продължи до края на месеца, прогнозира Джакомо Масато, метеоролог в енергийния брокер Marex Spectron в Лондон. Енергийните фирми - оператори, производители и търговци обикновено се подготвят за зимните месеци на базата на прогнозите. Понякога обаче те се оказват съвсем погрешни.

Очакванията за тази зима например бяха за меко време, а реалността се оказа арктически студена. Максималните температури в много части от континента се оказаха около нулата. "Това е студ", посочва Масато.

Доставките на въглища в много държави се оказват проблем заради замръзналите реки. Румъния е пример в това отношение - освен замръзналите води на Дунав, студът засегна и дейността на най-големият експортен хъб в страната - Констанца, допълва още Bloomberg.

Правителството вече предупреди, че двете най-големи централи в страната имат резерв от въглища за само четири дни, ако потреблението остане на върховото си ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
power grid
преди 7 години
И оня специалиста по сичко с битавата газ и он се е покрил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
power grid
преди 7 години
И оня специалиста по сичко с битавата газ и он се е покрил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
мдам нешо не виждам кораба дет пристигна в Портокалия с LNG от Сашш нали те щеха да са ни благодетел, ненам кво стаа, тряя да питам Хюсеина, Стоеня, гошката, математика и Сакамото що стана с тея зелените енергии с диверсификации от Иран, Катар треа питам също Укрия как с диверсификациите кОпуат ли си от Ийрооата на тънко нема ранят ордите от Масква я .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още