IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стурнарас: Рано е за емисия гръцки ценни книжа на пазара

Правителството трябва да реализира първо няколко емблематични приватизационни сделки, смята гуверньорът на Гръцката централна банка

13:25 | 12.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Още е рано за емисия гръцки ценни книжа на глобалните пазари, смята гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас. В интервю за Wall Street Journal той препоръча по-скоро правителството да се съсредоточи в приватизацията, за да привлече инвеститори.

"Има стъпки в правилната посока, но това е само началото. По-добре е например Гърция да направи две или три емблематични приватизационни сделки, докато дойде точният момент", коментира той и посочи, че това би било много положително за страната в следващите периоди.

Приватизацията обаче е една от болезнените теми в Гърция,макар че кредиторите на страната очакват действия и в тази сфера. Според източници на гръцкото издание "Катимерини" идеята на Стурнарас в тази посока е за раздържавяване да бъдат предложени компании като мобилния оператор OTE, Hellenic Petroleum или Международното летище в Атина.

Евентуалното излизане на пазара на южната ни съседка се дискутира активно след споразумението на Атина с кредиторите по втория преглед на спасителната програма. По информация на "Катимерини" правителството може да тества пазара с емисия още до края на юли.

Дълговете на Гърция ще бъдат дискутирани от Международния валутен фонд (МВФ) в периода между20 и 27 юли. Вероятно Атина може да използва като позитив коментари от институцията, смятат още в южната ни съседка. 

Бившият финансов министър на България Симеон Дянков коментира за изданието, че времето е много подходящо за излизането на пазара - инвеститорите връщат доверието си в гръцката икономика, а след избора на Еманюел Макрон във Франция духът на сътрудничество в Европа се е върнал.

Дянков обаче също препоръчва емисията да бъде подготвена през лятото и пусната през есента, а не веднага.

За последно Гърция емитира петгодишни облигации през 2014 година. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още