IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сумата, с която ще се облекчи дългът на Гърция, ще се реши в края на програмата

Председателят на Еврогрупата каза преди срещата днес, че все пак ще се обсъдят нови детайли за процеса по облекчаване

15:18 | 15.06.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кредиторите на еврозоната ще обсъдят размера на новите заеми за Гърция в четвъртък и ще осигурят нови детайли за това какво облекчение на дълга могат да предложат на Атина през 2018 г. по желание на Международния валутен фонд (МВФ), заяви председателят на Еврогрупата днес.

Гърция се нуждае от нови заеми за над 7 млрд. евро от спасителните средства на еврозоната, за да изплати дългове с матуритет през юли, припомня Ройтерс. Тя обаче може да получи парите едва когато кредиторите се съгласят, че Атина е положила достатъчно усилия по отношения на договорените реформи.

Друго условие е участието на МВФ в последния спасителен заем. За да се присъедини, Фондът иска още детайли от еврозоната за това какво облекчение на дълга може да предложи тя на Гърция в края на спасителния заем през 2018 г.

На въпрос колко пари Гърция ще получи като нови заеми председателят на групата на финансовите министри на еврозоната Йерун Дейселблум заяви, че размерът на транша ще бъде част от преговорите в четвъртък и ще бъде съобщен след срещата на Еврогрупата.

По отношение на детайлите около възможното облекчаване на дълга на Гърция Дейселблум заяви: „Днес ще дадем повече яснота на Гърция и на МВФ, който иска подобна яснота, как ще продължим напред, как ще настроим облекчаването на дълга, нужно през следващата година“.

„Трябва да договорим процеса за това как ще определим облекчението, кой ще го определи и как ще вземем решение по целия пакет след това – това са типа обсъждания, които ще имаме днес“, каза той. „Няма да има конкретна цифра, която да излезе от обсъжданията. Цифрата ще стане ясна едва в края на програмата“.

Преди срещата на Еврогрупата гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос от своя страна заяви, че изпитва оптимизъм, че кредиторите от еврозоната ще постигнат споразумение за разпределянето на нови заеми на Атина. 

Вижте и репортажа по темата на Джоунс Хейдън от Bloomberg News във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Проблема с гръцкия дълг се поражда от МВФ, който не желае с парите на най големите му акционери да плати на НЕМСКИТЕ КРЕДИТОРИ!СБ в която са сметките на МВФ също не е склонна към подобни транзакцииМВФ предлага КРЕДИТОРИТЕ да отпишат част от вземанията си. КРИЗАТА СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА И ОТ ФАКТА, ЧЕ АНГЛИЯ ВЕЧЕ НЕ Е СКЛОННА ДА ПРАВИ ВНОСКИ НА ЕС и с това прави невъзможна намесата на ЕЦБ.Другото е орязване на вропейските средства за членовете от ВТОРАТА ПРЕДАВКА.ИЗБОРА Е В РЪЦЕТЕ НА ШОЙБЛЕ.Той си е насроен за приключване на ГРЪЦКИЯ ПРОБЛЕМ с фалита на държавата.НЯМА ЛИ ТОЗИ ФАЛИТ ДА Е ВРАТАТА ПРЕЗ КОЯТО ГЪРЦИЯ БИ НАПУСНАЛА С УДОВОЛСТВИЕ ТАВА ФИНАНСОВО ДИСЦИПЛИНИРАЩО ОБРАЗОВАНИЕ НАРЕЧЕНО ЕС?АМИ АКО И ИТАЛИЯ РЕШИ ДА СЕ ИЗМЪКНЕ ПО ТЪРЛИЦИ ПО ТОЗИ НАЧИН ОТ ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още