IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sun забърка кралицата в дебата за Brexit

Бъкингамският дворец опроверга твърденията, че Елизабет II подкрепяла излизането от ЕС

17:05 | 09.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бъкингамският дворец: Кралицата остава неутрална, каквато е била винаги.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бъкингамският дворец: Кралицата остава неутрална, каквато е била винаги. Снимка: Ройтерс

Британската кралица Елизабет II бе замесена в минискандал, след като английският таблоид Sun публикува на първа страница информация, че тя подкрепяла идеята за Brexit (т.е. Великобритания да напусне ЕС).

Вестникът се позова на двама анонимни източници за тази ексклузивна новина. Според първия от тях кралицата е разговаряла с група депутати преди няколко години по време на прием в Бъкингамския дворец. „Не разбирам Европа“, е заявила тогава Елизабет II на един от депутатите.

Вторият източник на вестника разказва за разговор на бившия вицепремиер Ник Клег с кралицата преди време, като Елизабет II му казала, че ЕС върви в неправилна посока. Разговорът между двамата бил още през 2011 г.

Самият Ник Клег определи информацията на Sun като „небивалици“.

По-късно и Бъкингамският дворец опроверга категорично информацията на британския вестник.

„Кралицата си остава неутрална в политически план. Тя спазва тази линия от 63 години", посочва цитиран от Ройтерс говорител на Бъкингамския дворец. Той каза, че дворецът няма да коментира неверни слухове, основаващи се на анонимни източници, и същевременно припомни, че на референдума на 23 юни британският народ е този, който ще реши бъдещето на страната си.

Булевардният вестник е собственост на американския медиен магнат Рупърт Мърдок и е сред най-успешните таблоиди на Европа. Медията обаче е евроскептична и неколкократно остро критикува членството на Великобритания в ЕС. Засега не е ясно дали самият вестник ще заеме позиция в дебата и ще призове читателите си да гласуват за напускане на общността.

Както е известно, британците ще гласуват на референдум на 23 юни за бъдещето на страната си в рамките на ЕС. За да предотврати излизане от съюза, премиерът Дейвид Камерън договори специални условия за Лондон.

По-рано днес британският премиер заяви, че не възнамерява да подава оставка, ако на предстоящия референдум британците вземат решение за напускане на ЕС.

По време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутат дали ще излезе в оставка при победа на отговора „Не“ за оставане в ЕС на референдума, Камерън отвърна кратко: „Не“.

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още