IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка отказва да плаща ДДС у нас за консултациите си

Данъчната политика е да няма освобождаване от ДДС в нашата страна, категоричен е финансовият министър Калин Христов

12:30 | 05.04.13 г. 15
<p>
	<em>Служебният финансов министър Калин Христов Снимка: БТА</em></p>

Служебният финансов министър Калин Христов Снимка: БТА

Световната банка, чийто представители консултират страната ни как да усвоява по-добре евросредствата, не иска да плаща ДДС за извършените услуги. Това става ясно от думите на служебния финансов министър Калин Христов п време на обсъждането на изпълнението на изпълнението на договар с институцията, става ясно от стенограмата на последното заседание на правителството, публикувана на сайта на Министерски съвет (МС).

Припомняме, че през 2011 г. Европейската комисия даде официалното си разрешение страната ни да получава консултанска помощ от Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие или Европейската инвестиционна банка за усвояването на европейски пари. В случая консултирането засяга ВиК сектора, транспорта, иновациите и подобряване на конкурентоспособността на българската икономика за периода 2014-2020 г.

Христов допълва, че представителите на Световна банка, с които е разговарял са заявили, че финансовата институция не иска да плаща ДДС за консултанските услуги, извършени в България.

"Ние нямаме нищо против да се използва Световната банка като консултант. Въпросът е на следващия етап, тъй като имах разговори с представители на Световна банка миналата седмица, на следващия етап се появява въпросът, когато те разпределят средства, които да се използват за консултантски, консултантството е услуга и те искат да не плащат ДДС по услугата.", обясни подробно казуса той.

Служебният финансов министър е категоричен, че страната ни не може да се съгласи да освободи от ДДС конкретна услуга, предоставена от международна финансова институция, защото от това следва неравноправно третиране на частни фирми.

"И второ, данъчната политика е да няма освобождаване от ДДС в нашата страна. Имало е такава дискусия за лекарства, за детски храни и т.н. ", казва още Христов.

"Ние няма да постигнем с нито една международна финансова институция съгласие те да плащат ДДС. Това трябва да се плати в крайна сметка от бенефициента на услугата, която е българската държава. Ако ние искаме да ползваме тези услуги, това е единственото решение. Стойността на услугата се доплаща с 20%, които предполагам ще трябва да бъдат осигурени от държавния бюджет, тъй като оперативните програми не биха го финансирали", е позицията на вицепремиера и министър по управлението на европейските средства Илияна Цанова.

Христов посочи, че международните финансови институции са освободени от ДДС, само ако директно си купуват услугата.

След размяната на премиерът Марин Райков нарежда на министрите Цанова и Христов да търсят вариант, за да се реши проблемът с плащането на 20% ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
С други думи, квалифицирани в измамите.Квалифицирано корумпиран или корумпирано квалифициран, .... , ще им дойде края.Ще си паднат в капана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
За съжаление си прав. МВФ също не е американски. Както и Федералният резерв не американски, всеки го знае. Затова наричам приватизацията у нас, чист държавен преврат. Превзеха ни без война! И лакетите, дето обслужват тая система, да се позамислят малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
И предлагам Световната банка да бъде кръстена на Ахмед Доган - най-великият консултант на всички времена. А на самия Доган да му бъде НЕЗАБАВНО върнато всичкото ДДС, което е платил за консултантски услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Иначе и аз давам консултации. Хаиде на консултациите народе, бийте се, трепете се за да получите така мечтаните от вас консултации. Абе вие къде сте тръгнали без консултации? Я се вземете в ръце и плащайте всичко на всички, даже и без ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Интересното е, че аз пак не съм си поръчвал такива консултации. Не желая да ми плащат ДДС. Като не искат да плащат ДДС няма ли някакъв начин да минем и без консултации, или и те са задължителни, като фотоволтаиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Didkata
преди 11 години
Физически, седалището на Световната банка е в САЩ. Самата организация обаче има статут на supranational, т.е. реално тя е над-национална структура, т.е. не е американска фирма. Според договорите за СБ, ООН и т.н., тези организации не подлежат на данъчно облагане, включително техните служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
обаче ако СВ банка има регистрирано представителство в БГ и парите се превеждат тук ще трябва да си плаща ДДС-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
точно така данъчното споразумение нежду БГ и САЩ е за облагане при получателя (източника на парите), така че са прави да не искат да плащат. Просто държавата ще трябва да си плати ДДСто за консултациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
nikiboss1
преди 11 години
не мога да разбера за какво трябва да се коментира ДДС при тази хипотеза. Съгласно чл.3,ал.5 ЗДДС държавата и държавните органи не са ДЗЛ по ЗДДС.В същото време чл.21,ал.1 ЗДДС постановява, чв мястото на изпълнение на доставки на услуги ( в случая консултации), когато се предоставят на ДНЗЛ (в случая държавата) е мястото, където доставчикът (СВ.банка) е установена (в случая САЩ). Т.е. практически нямаме задължение за начисляване на ДДС, тъй като тази услуга е с място на изпълнение на територият ана САЩ (то там няма и ДДС като данък).Разбира се , ако междувреммено СБ си е преместила седалището в БГ :))) (аз поне незнам за това) ще им дадем ДДС номер и ще начисляват ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 11 години
Калин Христов, Мариела Ненова, Андрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ограбиха икономиката, а вие (или капитала зад банките в картел) го направихте финансов министър. Като работех в БНБ за малко, след като на някой в ЦЕУ ни преподаваха как се организира криза и картели, те се опитаха да ме накиснат за кредитната експанзия за надуване на балон на фондовата борса и жилищния пазар довели до съответно спад от 20 млрд + 10ки млрд+10 млрд лоши кредити. Най-гупавото, е че ги оставате на длъжност и ще продилжават да ви мамят. Не е важно, че са квалифицирани, важно е че са корумпирани! Ако лихвата в България беше като в Европа, икономиката щеше да расте по 3-4%, но "стабилната" банкова система в картел пребира 10-12% лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още